VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

12 06. Ugnikalnio išsiveržimas Islandijoje gali paveikti pasaulio klimatą

Gabija Rimkutė

Islandijos mokslininkai perspėjo, kad greitai gali išsiveržti vienas iš didžiausių pasaulio ugnikalnių, ir tai gali paveikti pasaulio klimatą, rašo "telegraph.co.uk".

 Didžiulio Katla ugnikalnio stebėjimo prietaisai užfiksavo neįprastai didelį aktyvumą. Ekspertai perspėja, kad Islandijoje gali greitai įvykti didžiausias ugnikalnio išsiveržimas per 100 metų.

 Prietaisai užfiksavo labai padažnėjusius žemės virpesius Katlos ugnikalnyje ir aplink jį. Tai gali reikšti, kad juda magma ir kad ugnikalnis gali išsiveržti. Katlos išsiveržimas tikėtinas, nes paskutinį kartą šis ugnikalnis buvo išsiveržęs seniai - 1918 m. Didelis išsiveržimas gali labai paveikti Islandiją ir visą pasaulį.

 Dėl ugnikalnių sistemos, kuriai priklauso Katla, išsiveržimo 1783 m. žuvo penktadalis Islandijos gyventojų ir pusė saloje auginamų gyvulių. Dėl išsiveržimo net pakito Žemės klimatas.

 "National Geographic" Islandijos ugnikalnių ekspertas Fordas Kochranas (Ford Cochran) sakė, kad per išsiveržimą 1783 m. į Žemės atmosferą pateko daug sieros. Dėl to atmosfera atspindėjo Saulės spindulius ir visus metus ar net ilgiau planetos temperatūra buvo žemesnė nei įprasta. Daugelyje pasaulio vietų kilo badas.

 Išsiveržus Katla ugnikalniui, Islandijoje kiltų stiprūs potvyniai, nes ištirptų ugnikalnį dengiantis didelis ledynas. Vis dėlto mokslininkai sako, kad, nepaisant padidėjusio aktyvumo, ugnikalnis gali ir neišsiveržti, nes išsiveržimus labai sunku prognozuoti.

Atgal