VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

01 25. Lietuvos ornitologai kurapką paskelbė 2012-ųjų paukščiu

Giedrius Kazlauskas
Lietuvos ornitologai kurapką paskelbė 2012 metų paukščiu. Taip siekiama atkreipti dėmesį į nykstančius sparnuočius, kuriems reikalinga žmonių pagalba.
 Tarptautinės paukščių apsaugos organizacijos duomenimis, kurapkos - viena iš sparčiausiai nykstančių sparnuočių rūšių Europos Sąjungoje.
Laukų vištelėmis vadinamos kurapkos dar pačios randa maisto, nes sniego nedaug. Bet rūpestingi ornitologai medžiotojai, kiti globėjai jau yra surentę joms slėptuvių, paberia grūdų, kito lesalo.
 "Reikia, kad būtų atvira vieta, kad būtu saugu kurapkai, kad plėšrūnai paukščiai, usūriniai šunys ar tiesiog užklystantys gyvūnai netrikdytų jų. Sudėję keletą atraminių kuoliukų, apdedame eglių šakomis, kotais į viršų surišame, sutvirtiname, padarome keletą angų kurapkoms pasitraukti pavojaus atveju", - kaip statyti slėptuves kurapkoms pasakojo Vilniaus medžiotojų klubo "Paluknys" prezidentas Vytas Mazuronis.
 Pasak gamtininkų, paspaudus šalčiams nedidukės kurapkos slepiasi ir pusnyse.
 Kurapkos - viena sparčiausiai nykstančių sparnuočių rūšių Europos Sąjungoje. Paukščiai dažniausiai žūva dėl intensyvaus, chemizuoto žemės ūkio. Lietuvoje - jie lengvas plėšrūnų, valkataujančių šunų ar kačių grobis.
 Pastebėta, kad be žmogaus pagalbos peržiemoja vos pusė kurapkų, o įrengus slėptuves ir lesinant - 80 procentų.
 Nors kurapkos - nykstanti rūšis, Lietuvoje jas leidžiama medžioti. Ornitologų manymu, tik vienas kitas vietinis medžiotojas tuo užsiima.
 "Skaudžiausia, kad ten, kur yra komerciniai medžioklės plotai, atvažiuoja medžioti, kiek teko girdėti, italai, prancūzai ir jie nušauna kurapkas. Taip su tom retomis rūšimis gaunasi kažkoks verslas. Tad reikėtų pagalvoti apie medžioklės uždraudimą", - sakė Ornitologų draugijos vadovas Liutauras Raudonikis.
 Ornitologų draugija, paskelbusi kurapką šių metų paukščiu, žada suskaičiuoti, kiek šių sėslių sparnuočių yra, kaip jie paplitę Lietuvoje.
 

Atgal