VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

Vilniuje radviliškėnai paminėjo kraštiečio rašytojo jubiliejų

Vilma Merkytė

Radviliškio viešosios bibliotekos renginių organizatorė

Gruodžio 14-osios vakarą Rašytojų klube, Vilniuje, paminėtos iš Radviliškio kilusio rašytojo Jono Marcinkevičiaus 110-osios gimimo metinės.

2010 m. Jono Marcinkevičiaus literatūrinės premijos laureatą Rimantą Marčėną sveikina Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Vitolis Januševičius

Į renginį susibūrė Vilniaus radviliškėnų bendrijos nariai, kiti kraštiečiai, rašytojai, knygos bičiuliai, nemaža Radviliškio rajono delegacija. Su jais prisiminimais apie rašytoją, jo gyvenimo būdą, kūrybą pasidalijo rašytojo augintinė Audronė Rapolevičiūtė. Su Jono Marcinkevičiaus kūryba buvo galima susipažinti ir apžiūrint Radviliškio viešosios bibliotekos parengtą literatūros parodėlę bei klausantis ištraukos iš Jono Marcinkevičiaus romano „Kražių skerdynės“, kurią išraiškingai perskaitė aktorė Gražina Urbonaitė.

Vakarą vedę Radviliškio viešosios bibliotekos direktorė Aldona Januševičienė ir Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Jonas Liniauskas pristatė Jono Marcinkevičiaus literatūrinės premijos laureatus ir paskelbė 2010-ųjų metų laureatą – Rimantą Marčėną. Jam premija paskirta už istorinį romaną „Sosto papėdėje“. Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Vitolis Januševičius naujajam laureatui užrišo tautinę juostą ir įteikė laureato pažymėjimą. Laureatas buvo apdovanotas ir gausių gerbėjų gėlėmis. Apie istorinių romanų tematiką ir ypatybes bei Rimanto Marčėno istorinius romanus kalbėjo istorikas dr. Bernaras Ivanovas. Ištrauką iš jo romano „Sosto papėdėje“ perskaitė Radviliškio rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Vlada Virbickienė.

Radviliškio viešosios bibliotekos direktorė Aldona Januševičienė su rašytojo proanūkiais Jonu ir Benjaminu Marcinkevičiais

Renginyje dalyvavo pirmasis Jono Marcinkevičiaus literatūrinės premijos laureatas Rimantas Vanagas ir 2009 metų laureatė Birutė Jonuškaitė. Rašytojo proanūkiai Jonas ir Benjaminas Marcinkevičiai padėkojo už prosenelio atminimo puoselėjimą, įteikė premijos laureatams gėlių.

Minint rašytojo Jono Marcinkevičiaus 110-ąsias gimimo metines, Radviliškio rajono švietimo įstaigose buvo paskelbtas rašinių konkursas. Konkurso nugalėtojomis tapo Šeduvos gimnazijos ketvirtokė Eglė Novičenkaitė už rašinį „Kiekvienas turime savo laiką“ ir Vaižganto gimnazijos IV A1 klasės moksleivė Ugnė Zakšauskaitė už rašinį „Gyvenimas, paskirtas kovai ir meilei“. Vakaro metu abi laureates Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Vitolis Januševičius apdovanojo padėkos raštais, o rašytojo proanūkiai Jonas ir Benjaminas Marcinkevičiai įteikė gėlių.

Vakarą paįvairino Radviliškio muzikos mokyklos pedagogų Jūratės Stakvilevičienės ir Ryčio Borusevičiaus atliekamos melodijos bei tos pačios mokyklos mokytojų vokalinis kvartetas OPUS 10.

Jono Marcinkevičiaus literatūrinę premiją 2003 metais įsteigė Radviliškio rajono savivaldybė, siekdama įamžinti kraštiečio rašytojo atminimą. Premija skiriama už geriausią per metus išleistą prozos kūrinį. Šį apdovanojimą jau yra pelnę Rimantas Vanagas, Laura Sintija Černiauskaitė, Ema Mikulėnaitė, Ramūnas Kasparavičius, Juozas Jasaitis, Birutė Jonuškaitė ir šiemet Rimantas Marčėnas.

Viešosios bibliotekos nuotraukos

Atgal