VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

02 28. Konkursas „INKILAS 2012“

Inkilų gyventojai

Ričardas Simonaitis

LSS skautų tunto „Valdovų rūmai“ vadas, skautininkas

2010 metais Rimvydo Juškaičio išleistoje knygoje „Inkilų gyventojai“ autorius gamtos mylėtojus supažindina su paukščių gyvenimu inkiluose, kuriuose gyvena ne tik paukščiai, bet ir žinduoliai, ir bendruomeniniai vabzdžiai. Knygoje aprašoma inkilų atsiradimo istorija. Spėjama, kad maždaug prieš tūkstantį metų inkilai buvo pradėti gaminti Indijoje. Europoje pirmieji pradėjo gaminti olandai. Tai liudija kai kuriuose XVI amžiuje flamandų paveiksluose nutapyti inkilai, kurie buvo keliami siekiant estetinių tikslų. Kitais atvejais tikslai buvo ir praktiniai. XIX amžiaus pabaigoje varnėnų kiaušiniai buvo laikomi delikatesu. Dar vienas inkilų kėlimo tikslas buvo paukščius vilioti į miškus, kuriuose jie lestų vabzdžius kenkėjus. Vokietijoje to siekė baronas Hans Freiherr von Berlepsch. Viename miške jis iškėlė net du tūkstančius inkilų. 90 procentų šių inkilų buvo užimti.

Kada buvo pradėti gaminti pirmieji inkilai Lietuvoje - neaišku. Profesorius Tadas Ivanauskas su jaunimu organizuotai kėlė inkilus paukščiams jau 1922 metais, o 1924 metais šios inkilams kelti ir paukščių globai propaguoti skirtos dienos buvo pradėtos vadinti Paukščių dienomis. Šios tradicijos išliko gyvos iki dabar.

Knygoje „Inkilų gyventojai“ skaitytojas ras daug informacijos apie inkilų gyventojus.

Lietuvos skautų sąjungos skautų tuntas „Valdovų rūmai“ skautų ir moksleivių tarpe jau dvyliktus metus skelbia inkilų gamybos konkursus. Kasmet vaikai ir suaugę jų pagamina ne vieną šimtą. Šiais metais konkursas skelbiamas visose Vilniaus miesto mokyklose ir darželiuose. Ypatingą dėmesį skiriame abiturientams, kurie pavasarį paliks mokyklas.

Atgal