VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

05 18. Pirmą kartą tarptautinio įvertinimo susilaukė Lietuvos banko išleista apyvartinė moneta

 

Kęstas Mataitis

Krepšiniui skirta 1 lito moneta laimėjo gražiausios apyvartinės monetos apdovanojimą kas dvejus metus vykstančioje Pasaulio monetų kalyklų direktorių asociacijos konferencijoje (Mint Directors Conference).

 Šiais metais Vienoje vykusioje XXVII konferencijoje buvo vertinamos 2011-2012 metais nukaldintos monetos. Jos varžėsi kolekcinės auksinės monetos, kolekcinės monetos (kita) ir apyvartinės monetos kategorijų, Gražiausios monetos ir Technologiškai pažangiausios monetos nominacijose. Lietuvos moneta tarptautinio įvertinimo susilaukė už puikiai išreikštą temą, vizualinės išraiškos paprastumą ir aiškumą.

 "Lietuvos banko kolekcinės monetos dažnos įvairių tarptautinių konkursų laureatės, tačiau apyvartinė moneta įvertinimo susilaukė pirmą kartą istorijoje", - sakė Lietuvos banko valdybos narys, Pinigų projektavimo ir gamybos komisijos pirmininkas Audrius Misevičius.

 Apdovanojimą atsiėmęs Lietuvos monetų kalyklos direktorius Saulius Vaitiekūnas pasakojo, kad jau iš pradžių buvo akivaizdu, kad tarp kitų šios nominacijos pretendenčių moneta, skirta krepšiniui, užėmė lyderės poziciją.

 "Sunku pasakyti, kiek sporto aistruolių savo simpatijas slapto balsavimo metu atidavė krepšinio monetai, tačiau akivaizdu, kad moneta, kaip komandinis autorių, Lietuvos banko ir Monetų kalyklos darbo rezultatas nusipelnė aukščiausio pasaulio monetų kalėjų bendruomenės apdovanojimo", - sakė S. Vaitiekūnas.

 Monetos grafinį projektą sukūrė Liudas Parulskis, gipsinį modelį - Giedrius Paulauskis. Monetas nukaldino UAB Lietuvos monetų kalykla. 1 milijono tiražu nukaldinta vario ir nikelio lydinio moneta į apyvartą išleista praėjusių metų birželio mėnesį.

 Į Pasaulio monetų kalyklų direktorių asociaciją Lietuvos monetų kalykla tikrosios narės teisėmis buvo priimta 1996 m. Šiuo metu asociacija vienija 48 nacionalinius šalių pinigus kaldinančias kalyklas.

Atgal