VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

Kultūriniai ryšiai stiprina kaimynų bendradarbiavimą

Kostas Pranaitis

Jau penkerius metus tęsiasi glaudus kultūrinis bendradarbiavimas tarp Vilniaus miesto savivaldybės centrinės ir Sankt Peterburgo M.Lermontovo bibliotekų. Per tą laiką mūsų sostinėje ne kartą buvo surengtos naujausių rusų literatūros knygų prezentacijos, susitikimai su žinomais rašytojais, poetais ir aktoriais. Praėjusią savaitę Vilniuje besilankanti Peterburgo kultūrininkų delegacija ir šįsyk pasistengė nenuvilti vilniečių – sostinės bibliotekoms padovanojo vertingų knygų kolekciją „Šiuolaikinė Peterburgo knyga“, surengė susitikimą su garsiuoju rusų rašytoju ir publicistu Andrejumi Kivinovu.

Sankt Petrerburge gyvenantis rašytojas ir kino scenarijų autorius Andrejus Kivinovas įsitikinęs, jog nusikalstamo pasaulio neįmanoma visiškai sutramdyti

Vilniaus miesto centrinės bibliotekos direktorė Rima Gražienė ir sostinės Kalvarijų skyriaus vyriausioji bibliotekininkė Elena Gudovič, pristatydamos garbius svečius, pasidžiaugė vaisingu bendradarbiavimu, išplėtotais artimais ir draugiškais ryšiais. Lietuvoje, kaip ir anksčiau, aktyviai domimasi turtinga rusų literatūra, ypač jos klasikais. Be abejo, mums smalsu sužinoti, kuo ir kaip gyvena šiuolaikinė kaimyninės šalies literatūra, kokios ten naujovės kino, teatro pasaulyje. Neabejotina, jog abipusis informacijos pasidalijimas šiomis ir kitomis temomis, visada išlieka aktualus.

Sankt Peterburgo vyriausybės kultūrinės programos koordinatorė Rima Kornejeva ir šio miesto M.Lermontovo centrinės bibliotekos vadovas Sergejus Sereičikas, padėkoję už svetingą priėmimą, išreiškė viltį, kad tie glaudūs bendradarbiavimo ryšiai ir ateityje nenutrūks. Per literatūros, meno ir kultūros pasaulį ne tik suartėjame, bet ir tampame dvasiškai turtingesni, labiau praplečiame savo kūrybinį akiratį.

Susitikimas su detektyvų autoriumi

Į renginį, vykusį sostinės Kalvarijų bibliotekoje, gausiai sugužėjusiems vilniečiams ne mažiau rūpėjo susitikti ir gyvai pabendrauti su Andrejumi Kivinovu (tikroji pavardė Pimenovas) – populiarių kino filmų scenarijų autoriumi. Bene labiausiai mieste prie Nevos gyvenantį rašytoją pažįstame iš jo sukurto serialo „Mentai. Sudužusių žibintų gatvės“. Didžiausią jo kūrybos dalį sudaro apysakos, romanai, pasakojantys apie sudėtingą ir gaivališką nusikalstamą kriminalinį pasaulį Rusijoje. Pagal ne vieną iš šių knygų yra sukurti ir kino filmai, scenarijus jiems yra parašęs pats autorius. Beje, daugelis kūriniuose pavaizduotų įvykių ir personažų yra tikroviški, faktai panaudoti iš asmeninės gyvenimo patirties – A.Kivinovas daugiau nei dešimtmetį yra dirbęs kriminalinėje milicijoje, žmogžudysčių skyriuje, tyrė žiauriausius nusikaltimus.

Kalbėdamas apie kūrybinę veiklą, netrukus penkiasdešimtmetį švęsiantis A.Kivinovas pripažino, kad savęs nelaikąs pernelyg produktyviu rašytoju – per 20 kūrybos metų išleido 20 knygų ir niekada nesistengiąs dirbti „pagal konvejerį“. Jo kriminalinei prozai didelės įtakos turėjo garsieji užsienio rašytojai, ypač Teodoras Dreizeris ir jo nemirtingoji „Amerikoniška tragedija“. Kūryboje panaudodamas detektyvinį žanrą, Andrejus sugebėjo pritraukti išties didžiulį skaitytojų srautą - per pastaruosius keletą metų apyvartoje jau išleista per 2 milijonus knygų. Ypač populiarios - „Pralaimėjimo kaina“, „Rikošetas“, „Žiurkių medžioklė“, „Ryklys“ ir kt.

Vilniaus miesto Centrinės bibliotekos direktorė Rima Gražienė(dešinėje), Vilniaus Kalvarijų bibliotekos atstovė Elena Gudovič su svečiu iš Sankt Peterburgo Andrejumi Kivinovu. Autoriaus nuotr.

Kriminaline tematika daugelį metų rašęs A.Kivinovas pastaruoju metu nusprendė keisti kūrybos pobūdį – prieš pusmetį pasirodė jo naujausia knyga „Trys dienos be meilės“. Šiame romane jau nebeliko žiaurių ir brutalių scenų, tamsias spalvas pakeitė šeimyninės meilės ir net lengvo humoro vaizdai. „Dabartiniame mūsų gyvenime per daug tos smurto bangos, neapykantos. O juk visa tai neigiamai veikia visuomenę. Žmonės nuo to jau pavargo, todėl jiems reikia kuo daugiau pozityvo“, - prasitarė rašytojas.

Sankt Peterburge gyvenantis A.Kivinovas yra baigęs Peterburgo laivų statybos institutą. Po tarnybos armijoje 1986-1998 m. dirbo teisėsaugoje. Prieš 15 metų priimtas į Peterburgo rašytojų sąjungą, pastaruoju metu dirba žurnalistinių tyrimų agentūroje, palaiko glaudžius ryšius su kolegomis ne tik iš Rusijos, bet ir Europos šalių. Laisvalaikį mėgsta leisti gamtoje, taip pat su didele kūrybine aistra parodoms kuria ir konstruota įvairaus modelio laivelius.

Atgal