VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

11 23. G. Radvilavičiūtei įteikta ES literatūros premija

Šarūnė Laumenienė

Prozininkė, eseistė Giedra Radvilavičiūtė ir dar vienuolika rašytojų ketvirtadienį Briuselyje busvo apdovanoti šių metų Europos Sąjungos (ES) literatūros premija.
Rašytojai iš dvylikos Europos šalių gavo premijas po 5 tūkstančius eurų ir pirmumo teisę pretenduoti į ES kultūros programos paramą savo kūrinių vertimams į kitas kalbas. G. Radvilavičiūtė apdovanota už esė knygą "Šiąnakt aš miegosiu prie sienos".
ES literatūros premija šįmet paskirta rašytojams iš Austrijos, Kroatijos, Prancūzijos, Vengrijos, Airijos, Italijos, Lietuvos, Norvegijos, Lenkijos, Portugalijos, Slovakijos ir Švedijos.
Premijas laureatams įteiks eurokomisarė Andrula Vasiliu (Androulla Vassiliou, atsakinga už kultūrą ir švietimą. Apdovanojimo ceremonijoje Briuselyje dalyvavo literatūros, kultūros ir politikos pasaulio atstovai.
G. Radvilavičiūtė yra baigusi lituanistikos studijas Vilniaus universitete, mokytojavo, ilgą laiką dirbo redakcijose. Kaip apsakymų rašytoja debiutavo 1986 m., tačiau tikrasis pripažinimas atėjo 1999 m., kai kultūrinėje spaudoje rašytoja pradėjo skelbti savo esė. 2002 m. penkios esė paskelbtos kolektyviniame esė rinkinyje "Siužetą siūlau nušauti". 2004 m. išėjo atskira G. Radvilavičiūtės esė rinktinė "Suplanuotos akimirkos", 2010 m. pasirodė antroji esė knyga "Šiąnakt aš miegosiu prie sienos", išrinkta į tų metų skaitomiausių knygų penketuką.
Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto šiuolaikinės lietuvių literatūros skyrius pastarąją G. Radvilavičiūtės esė knygą išrinko į kūrybiškiausių 2010 m. knygų dvyliktuką.

 

Atgal