VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

01 11. Pernai pasieniečiai nustatė 74 padidėjusios jonizuojančios spinduliuotės atvejus

Janina Poškienė

Praėjusiais metais pasieniečiai nustatė 74 atvejus, kai per Lietuvos sieną gabenami kroviniai ar vykę asmenys skleidė padidėjusią radioaktyvią spinduliuotę.
Palyginus su 2011-aisiais, tokių atvejų Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai išaiškino 57 proc. daugiau.

Ar sieną kertantys asmenys bei gabenami kroviniai neviršija normų, VSAT pareigūnai tikrina pasienio kontrolės punktuose sumontuota stacionaria matavimo įranga. Tai vadinamieji radiacijos vartai, pro kuriuos pravažiuoja visos transporto priemonės ir jomis gabenami kroviniai.
Mažuose kontrolės punktuose, kur eismo intensyvumas nedidelis ir tokių vartų nėra, pasieniečiai naudoja nešiojamus radiacijos matavimo prietaisus
Iš 74 pernai nustatytų atvejų 53 kartus padidėjusią radiaciją skleidė per sieną gabenami kroviniai, 21 kartą - asmenys. 2011 m. VSAT pareigūnai padidėjusią radioaktyvią spinduliuotę fiksavo 47 kartus.
Daugiausiai krovinių, skleidžiančių padidėjusią radioaktyvią spinduliuotę, 2012 m. pasieniečiai išaiškino Klaipėdos uoste - 35 kartus. Tai buvo arba trąšų, arba statybinių medžiagų kroviniai.
Tokie kroviniai grėsmės nekelia. Jie gali būti pagaminti iš gamtinių medžiagų, kurios pačios yra natūraliai susidarę jonizuojančios spinduliuotės šaltiniai. Didesnės, tačiau nepavojingos spinduliuotės šaltiniai gali būti ir juvelyriniai dirbiniai. Natūraliai susidarančių spinduliuotę skleidžiančių medžiagų gali būti net kai kuriuose maisto produktuose ar tabako gaminiuose.
Kai VSAT pareigūnai nustato padidėjusios krovinių skleidžiamos jonizuojančiosios spinduliuotės atvejus, jie nustatyta tvarka apie tai praneša Radiacinės saugos centrui. Jo pareigūnai dažniausiai duoda leidimą įvežti tokius krovinius.
Tuomet, kai pasieniečiai nustato per sieną vykstantį padidėjusią jonizuojančiąją spinduliuotę skleidžiantį asmenį, jo prašoma pateikti sveikatos priežiūros įstaigos dokumentą. Jame turi būti nurodyta, kad šiam asmeniui gydymo ar diagnostikos tikslais buvo atliekamos procedūros taikant jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinius. Tokie keleiviai dažniausiai turi reikalingus dokumentus ir be kliūčių kerta sieną. Tarp jų daugiausia yra Rusijos piliečių, kurie po gydymo Maskvoje vyksta į Kaliningrado sritį per Lietuvą tranzitu važiuojančiu traukiniu Maskva-Kaliningradas.

Atgal