VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

02 14. Vilniaus knygų mugėje - dar daugiau naujienų ir netikėtų pasimatymų

Laura Pačtauskaitė

Jau šį savaitgalį startuosianti Vilniaus knygų mugė, šįmet žengianti su šūkiu "Už teisę skaityti", žada dar didesnę gausą naujų knygų, kultūros renginių ir dalyvių.

Vasario 17-20 d. Lietuvos parodų centre "Litexpo" vyksianti 12-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė šįmet sulauks 20 užsienio rašytojų ir daugiau kaip šimto savų literatūros kūrėjų, dalyvaus 220 leidybos kompanijos iš devynių šalių, tradiciškai aktyviausi kaimynai - iš Baltarusijos ir Lenkijos. Pernai sulaukę rekordinio skaičiaus - 59 tūkstančių lankytojų, mugės rengėjai šįmet viliasi jų jei ne daugiau, tai tikrai ne mažiau.

Pasak Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentės Lolitos Varanavičienės, Vilniaus knygų mugė kasmet auga ir plečiasi, daugėja dalyvių, renginių, tikimasi ir dar daugiau lankytojų, nors mugės šeštadienis, kaip ir pernai, vėl bus darbo diena. Rengėjai džiaugiasi ir Vilniaus miesto vadovų dėmesiu mugės svečiams - sostinės meras pirmą kartą rengia priėmimą Rotušėje mugėje viešėsiantiems užsienio rašytojams, leidėjams.

Ištikimų knygų mugės bičiulių ir naujų lankytojų šįmet laukia intensyvi bei labai įvairiapusiška kultūrinių renginių programa. Skaitytojai galės susitikti su būriu užsienio svečių iš Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Suomijos, Šveicarijos, Ukrainos, JAV ir kitur.

Naujas knygas pristatys ir mūsų šalies autoriai: Alfonsas Andriuškevičius, Marcelijus Martinaitis, Sigitas Parulskis, Julius Keleras, Ilzė Butkutė, Marius Burokas, Kęstutis Grigaliūnas, Domantas Razauskas, Marius Jonutis, Kęstutis Nastopka, Viktorija Daujotytė-Pakerienė, Algimantas Čekuolis, Artūras Tereškinas ir kiti. Su naujomis knygomis į mugę grįžta ir užsienyje kuriantys lietuviai: Tomas Venclova, Algis Mickūnas, Vytautas Landsbergis, Laimonas Briedis, Kristina Sabaliauskaitė, Andrius Užkalnis.

Šįmet mugė ypatingą dėmesį skirs Česlavo Milošo (Czeslaw Milosz) asmenybei bei kūrybai ir lankytojus pradžiugins ryškia mugės naujove - Knygos kino sale. Minint iš Lietuvos kilusio, Vilniuje studijavusio Nobelio premijos laureato Č. Milošo (1911-2004) 100-ąsias gimimo metines, Vilniaus knygų mugėje rengiamos dvi Diskusijų klubo diskusijos. Apie rašytojo asmenybę ir įtaką lenkų bei lietuvių kultūroms kalbėsis, prisiminimais dalinsis Lietuvos ir Lenkijos intelektualai, rašytojai, literatūrologai.

Vyks ir nemažai kitų šiai progai skirtų renginių, tarp jų - Dalios Michelevičiūtės režisuotas spektaklis pagal Č. Milošo kūrybą "Kalbos galia", naujų jo knygų vertimų pristatymai, fotografijų paroda, speciali Č. Milošo literatūrinė svetainė-kūrybinės dirbtuvės, bus rodomi trys dokumentiniai filmai apie šią iškilią asmenybę.

Lankytojų lauks ir šių metų mugės naujovė - Knygos kino salė. Čia bus galima pamatyti 6 dokumentinius filmus apie įžymius kūrėjus ir 8 meninius filmus, daugelis jų - garsių romanų ekranizacijos. Taip pat mugėje bus rodomi du monospektakliai, Aistės Smilgevičiūtės solinis koncertas, Valentino Masalskio studentų spektaklis "Kalnas".

Mugėje vėl veiks Diskusijų klubas, kviesiantis į keturias diskusijas aktualiomis kultūros ir literatūros temomis o dailininkė Sigutė Chlebinskaitė rengs kūrybinę studiją "Tu gali sukurti knygą", kuri šiemet švenčia 10-mečio sukaktį. Joje bus galima sužinoti daugybę knygos kūrimo ir tausojimo paslapčių. Pirmą kartą veiks knygų gydykla, kartu su garsiais knygos dailininkais, iliustratoriais Romu Orantu, Stasiu Eidrigevičiumi ir kitais bus galima sukurti knygelių veidus, vyks ir tradicinės Brailio rašto pamokėlės, komiksų meno mokyklėlė su užsienio dėstytojais, daugybė kitų renginių ir parodų.

Teigiama, kad Vilniaus knygų mugė šįmet bus generalinė repeticija prieš Lietuvos dalyvavimą viešnios teisėmis Bolonijos knygų mugėje Italijoje kovo pabaigoje.

Vilniaus knygų mugės dienos turi tradicinius pavadinimus, tačiau skaitytojų lauks ne tik įprastas Ilgasis penktadienis - Nekasdienių pasimatymų šeštadienis šiemet taip pat pailgėjo - mugė dirbs iki 21 val. Ketvirtadienis skelbiamas Bičiulių, o sekmadienis - Šeimos diena.

Bilietų kainos išlieka tos pačios -10 litų, o perkant visoms keturioms mugės dienoms - 25 litai. Kadangi mugės dienomis žadami speigai, nenorintys sušalti eilėse prie "Litexpo" kasų kviečiami iš anksto pasirūpinti bilietais per "bilietai.lt" sistemą.

Knygų bičiulių šiemet laukia ir dar viena džiugi naujiena - nemokamas mugės autobusas, kuris lankytojus į mugę veš penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį nuo Katedros aikštės.

Atgal