VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

05.14. Žingeidumui nuotoliai nebaisūs (2)

Alfonsas Kairys

Lietuvos žurnalistų sąjungos narys

Šiandien, svilinant saulei, traukiame į dykumą. Ten prasidės pramoginė kelionė dviračiais ir keturračiais, pažintis su beduinais, koncertas.

Taigi, pasak ,,Visuotinės lietuvių enciklopedijos“ (,,Visuotinė lietuvių enciklopedija, XX t., p. 618), safãris(suahelių k.safari < arab.safar – kelionė),Rytų Afrikoje medžioklės išvyka, taip pat ilgesnė kelionė, dažniausiai karavanais ar automobiliais. Tradicinė safario reikšmė – vadinamojo didžiojo penketo (dramblys, liūtas, raganosis, leopardas, buivolas) medžioklė. Dabartiniais laikais safariu dažniau vadinamos ne medžioklės, bet pažintinės išvykos, kai siekiama gamtą, gyvūnus stebėti, fotografuoti. Safario terminas Europoje paplito 19 amžiaus pabaigoje“

Bet tu vyksti ne medžioti, bet grožėtis pilku, gelsvu dykumos smėliu, smėlio kalvomis ir pamatyti ten gyvenančius žmones.

Atvykusiuosius į surinkimo punktą, pasitinka vietinis gidas ir, apmuturiavęs specialia skara galvą taip, kad matosi tik akys, kviečia į kelionę bagiu, o vėliau keturračiu motociklais.

Nebijok, jei nemoki važiuoti: tau talkins su tavim važiuosiantis instruktorius. Tau tik tereikės laikytis už jo. Kelionė prasideda motociklų riaumojimu: burzgia bent dešimt jų. Gerai, kad užsimovei ilgas kelnes, apsirengei trumparankovius marškinėlius, užsidėjai akinius. Priešingu atveju, šokinėdamas per smėlio keteras, būtum pilkas kaip dykumos smėlis. Ir taip 30 min. viena ir kita važiavimo priemone. Aplink smėlis iki pat horizonto, jokių gyvybės ženklų, smėlio kruopelytės tiesiog užkloja kelią.

Po adrenalininės atrakcijos džipais esi nugabenamas pas beduinus(arabų kalba reiškia žmones, gyvenančius dykumoje),deja, jų beveik nepamatai, išskyrus vieną kitą susivėlusį vaikigalį, prašantį pinigėlio. Retas praeina nesušelpdamas: prisimeni ir tu posakį: ,,geriau duoti, nei imti“ - ir duodi.

Beduinų vaikai daugiausiai bemoksliai. Jei kam pavyksta baigti kelias klases toli esančiame mieste, tas gali įsidarbinti vairuotoju, gatvės šlavėju ar kitu, nereikalaujančiu specialybės, darbininku. Kiti taip ir lieka tęsti savo gimimą Sacharos dykumose.

Savotiškos jų laidotuvės. Kapinių čia nėra: mirusysis suvyniojamas į baltą drobulę, užkasamas, ir jo amžinasis poilsis pažymimas paprastu akmeniu: aplink apdedama akmenėliais, kad neiškastų plėšrieji žvėrys ir nesudraskytų.

Vaizdai iš safario ir susitikimo su beduinais

Jei norėsi pasigrožėti dykuma, galėsi užlipti ant kalvos ir pasimėgauti horizonte pradedančia slėptis saule, o nusileidusį gidas pakvies į gana didelį namelį. Nemanyk, kad tai yra beduinų namas. Jie svečių privengia, o kas matė jų gyvenamas ,,bakūžes“, tai sako, jog jos,,suręstos“ iš palmių stiebų, faneros arba kokių skardos gabalų, bet būtinai turinčios stogą, nes musulmonų tikėjimas neleidžia griauti namų, kuriuos dengia stogas ir juose žmonių gyvenama.

Bus pasiūlyta beduinų surinktų vaistažolių, surištų į mažesnius ar didesnius maišelius, nuo įvairių įvairiausių ligų. Jaunas vietinis beduinas, apsirengęs tradiciniais drabužiais (ilgi, žemę siekiantys, marškiniai) pavaišins skania (jų surinkta!) arbatžolių arbata.

Greta jau laukia kupranugariai ir jų šeimininkai. Atsisėdęs į ant šių gyvūnų kuprų kažkokiu būdu įtvirtintą balną, būk atidus: atsilošk kuo labiau ir tvirtai laikykis už balne pritvirtintos rankenos.

Ir dienos programa baigiama sočia vakariene bei koncertu, kuriame pakeri pagal tam tikrą muziką besisukančio vaikino, sufizmo (sufijai- sufizmo išpažinėjai, asketai mistikai, ekstazės būsenomis, spec. pratybomis siekiantys pažinti Dievą (žr. „Tarptautinių žodžių žodyną“, Vilnius, 2013, p. 783) atstovo, apsirengusio sijonu (ar sijonais) atliekamas šokis, kai iš besiplaikstančio sijono (ar sijonų) sukantis ratais išgaunamos įvairios figūros bei merginos, pasikvietus žiūrovus, atliekamas pilvo šokis.

Grįžtančiam į viešbutį, gidas dar pasakos, kad vandenį susirasti dykumoje padeda kupranugaris, kad iškastuose 30-40 m gylio šuliniuose vandens pakanka vos 15 metų, o tada vėl jo paieškos ir visų persikėlimas ten, kur naujas šulinys, kad vagims nukertamos rankos, kad vyras gali turėti keturias žmonas, tačiau retas gali jas išlaikyti, kad svarbiausias maistas - dideli ploni blynai, kupranugarių pieno sūriai, ožkų pienas, kad Egipto faraonas Ramzis II buvo 160 vaikų tėvas, kad...



 

 

 

Atgal