VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

2023.09.02. MADEIRA, MADEIRA, MADEIRA (II)

 

Alfonsas Kairys

Lietuvos žurnalistų sąjungos narys

Madeira garsi savo levadomis (levada - drėkinimo kanalas - aut. past.). Pasigrožėkime jomis.  O tam reikia visai nedaug. Pasirinkime  vieną maršrutų. Netoli mūsų gyvenamosios vietos  - Levada Balcoes. Jau žinojome, kad pietrytinėje dalyje drėgmės mažiau negu Madeiroa šiaurėje: taigi vanduo išbetonuotais arba akmenimis grįstais  grioveliais  (kanaliukais) (ikiXX a. - mediniais) teka būtent iš ten, kad drėkintų vynuoges (sako - atsivežtos  iš Kipro ir Kretos), cukranendres (sako, atsivežtos iš Sicilijos), bananmedžius, ananasus, akį veriančias strelicijas, orchidėjas, bugenvilijas.  Einame pėsčiųjų taku, palei žmogaus prakaitu sukurtus kanaliukus, vanduo pralenkia mus ir kviečia eiti pirmyn, nors eiti ne taip lengva, nes tenka žiūrėti ne tik į levadą, bet ir po kojomis... O jis, gėlasis vanduo, skuba pamaitinti žmogų ir augmeniją, lyg ir priminti savo istoriją: esu žinomas nuo 16 a., o paskutines,  mane sukūrusias rankas, dar pamenu 1970-aisiais. 

Kartu su mumis keliaujantis biologas sako, kad mokslininkai yra suskaičiavę   daugiau nei 2000 levadų.

                      Gerokai pavargę  jau kitą dieną nusprendžiame apsilankyti Camara de Lobos. Taip vadinamas vietinių žvejų kaimelis. Anksti kėlęsi pasiekiame ir jį. Mes žinome mūsų žvejų kantrybę (gali laukti, kol užkibs praplaukianti, ir valandas kelias), o čia dar kantresni, nes jų pragyvnimo šaltinis  būtent uodeguotosios. Ir laukia svilinant saulei, vėjui šokdinant nemažas bangas. Laukia espados (juodoji kardžuvė - aut. pastaba), žuvies, kurios beveik niekur  kitur,  išskyrus Japoniją, nepagausi.  Teko pamatyti ją vieno laimingojo rankose: didžiulė, didelių akių žuvis, visa juoda: lyg ungurys, lyg nežinia kas. O kad ją dievas atsiųstų, žvejai  meldžiasi  vietinėj bažnytėlėj. O kad paragautum, nereikia toli eiti: visas paplūdimys ja, džiovinta,  nusėtas. Tačiau geriau pasukti į taverną, čia ji išmaniai paruošta ir tikrai skani. O šiaip jos patiekalų beveik kiekviename restorane rasi. Vadinasi, Atlantas kartais dosnus būna!Pastebi ir tai, kad šią  salą puošia gausios bananų, ananasų plantacijos.

                      Ką gi, laikas ir papramogauti. Ar nenorėtumėte paplaukioti su banginiais ir delfinais ar nors patebėti jų keliones. 

 Aišku, kad taip. Laivu plaukiame žiūrėti, kaip tas atrodo. Mus pasitinka  savotiškas šniokštimas: tai, pasirodo, banginių išpurškiamas vanduo. Smagu, tačiau norėjosi ir daugiau pamatyti, deja, nepavyko, nepavyko „užsakyti“ didesnių banginių bei delfinių pasirodymo. Ilgai laukus, pavyktų, bet laikas vis pirmyn ir pirmyn, o jiems visai nė motais, kad tu galėsi nespėti kitur ir kad tu nesusigrąžinsi sumokėtų 35 eurų (vienam asmeniui).

Madeira

 

     

 

                 Norėtum pasilepinti  paplūdimyje. Smėlėtų jų beveik nėra. O jei labai labai nori egzotikos, tai pasieki Porto Cruz miestelį ar bet kokį nors artimesnį  ir išsimaudai sūraus vandens baseine (įėjimo kaina  - tik 1,50 eur.). Kodėl sūrus? Ogi vanduo į jį patenka tiesiog iš vandenyno. Pasilepink saulėje: čia jos nestokoja (dar pridėk skėtuką už tokią pat kainą). Pabandėme  - smagu.

                      Patingėjome keltu keltis į Porto Santo salą: jos pakrantė smėlėta  (pasiekti galėtum  trečiadieniais ir penktadieniais aštuntą ryto  įsėdęs į keltą  ir grįžtum tik vakare): gaila to laiko, kai dar  yra kur ir ką pamatyti: juk laiko nesugrąžinsi ir Madeiroje,  kaip žmonės sako, su visam nepasiliksi.

Na, o lavos suformuotuose baseinuose (Porto Moniz) jau kitą dieną teko išsimaudyti. Įspūdis: gerai, kad bangos nestiprios buvo, o tai priplotų prie uolų. Kai ramu, tai įspūdinga, nors tą dieną  vandens temperatūra tebuvo apie 20 laipsnių, oro - 22.  

                      Funšalis garsus dar ir savo festivaliais. Deja, neteko pamatyti nei Funšalio Karnavalo, nei Gėlių festivalio, nei Tarptautinių Atlanto Fejerverkų Varžybų, nei Vyno festivalio. Apmaudoka, bet ne laiku atvykome. Betgi  niekas nedraus ir kitąmet apsilankyti kitu laiku.

                      O kaipgi nepabuvosigarsiajame  Mercado dos Lavradores  turguje. Turgus pasitinka turginiu šurmuliu: prekeiviai siūlo pirkti savo prekes (o jų kokių tik nesama) garsiai ir gestais. Tačiau mes ieškome, kur parduodamos žuvys, nes mus vis dar  domina  ta garsioji espada (lot. aphanopus carbo). Surandame ir, nebrangiai sumokėję, įsigyjame: pasiruošim vakarienei.  Niekad nesame ragavę ananaso ir banano hibrido - jis atsiduria mūsų krepšyje.  Ten pat patenka ir vietinė duona Bolo do Caco: tai batatų (saldžiosios bulvės - aut. pastaba) duona, pagardinta sviestu, žalumynais ir česnaku.  

                      Jau prieš skrydį namo dar užsukome  į Madeiros sostinės Lido rajoną ir žvilgsniu palydėjome Atlanto vandenyno mėlį, o jis - mus; akmenuotu paplūdimiu lėtu tingiu žingsniu pasukome begalės viešbučių link ir  susiradome savąjį.   Gaila skirtis, bet... namai laukia.

Svarbu pridurti, kad Madeira - JAV senjorų poilsiavietė šaltuoju metų lailu. Amerikiečiams kainos ,,įkandamos“!

                      Dienos šioje saloje tirpte ištirpo ir jau galvoji, ką parsivežti, kad prisimintum Amžino rojaus salą. Ir primins ją štai kas:baltai mėlynais ornamentais papuoštos keramikinės plytelės,Madeiros vynas (juk jis garsus visame pasaulyje, o skonis nepakartojamas), caralhinho-pončos maišymo lazdelių (pončos ragavome garsiajame Madeiros sostinės  Merado dos Lavradores turguje), kuriomis išmaišomasmedus, citrinų sultys ir aguardente – gaminamas iš cukranendrių vietinis romas. Tegu dovaną gavę draugai ar pažįstami  pasigamina pončos!

Įsidėkite į kelionmaišį ir „geltonojo aukso“ (taip vadinamas alyvuogių aliejus - aut.pastaba),  vietinio sūrio  ir...

                      O mūsų  mintyse dar ilgai skambės kai kurie žodžiai: Labas/ Laba diena – Bom dia! Koks tavo vardas? – Qual e o seu nome?; Eime! –Vamos; Atsiprašau – Disculpe-me; Kaip tau sekasi? – Como vai? Viso gero – Adeus; Iki pasimatymo – Ate mais...

                      Tegu stebuklas, kurį minėjome pirmojoje straipsnio dalyje, įvyksta:stebuklas tas, kad dar tris kartus norėtųsi sugrįžti į kalvų, levadų, krioklių, žaismingų saulės spindulių, Atlanto vandenyno  sūpuojamą, malonių vietinių gyventojų žvilgsnių palydintį kraštą.

                     

 

 

 

 

 

 

Atgal