VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

07.16. Gaisras objekte iš UNESCO sąrašo galėjo kilti dėl šventinio fejerverko

Gaisras, nuo kurio nukentėjo Inkvizicijos bokšto stogas viduramžių tvirtovėje Karkasono mieste, kilo per fejerverką, skirtą Prancūzijos nacionalinei šventei – Bastilijos paėmimo dienai. Tai pirmadienį naujienų agentūrai AFP pranešė Prancūzijos nacionalinių paminklų centro vadovas Philippe`as Bélavalis.

Preliminariais duomenimis, nedidelė raketa ar degantis pirotechnikos elementas galėjo pataikyti į medinę konstrukciją, kuri pastarąjį kartą iš dalies buvo atnaujinta XIX amžiuje. Pasak Ph. Bélavalio, bokšto medinis stogas nesudegė visiškai, pilyje budėjusiems ugniagesiams pavyko jį greitai užgesinti, bet žalą, kurią konstrukcijos „stabilumui ir tvirtumui“ padarė ugnis ir vanduo, dar reikės nustatyti. „Bus pradėtas tyrimas, kuris atskleis tikslias gaisro priežastis“, - pareiškė jis.

Per pastaruosius aštuonerius metus jau antrą kartą šioje tvirtovėje per šventinį fejerverką kilo gaisras. 2011 metais nuo ugnies nukentėjo Vyskupo bokštas, ir tada buvo nustatyta, kad gaisrą sukėlė viena iš paleistų raketų.

Karkasono tvirtovė yra to paties pavadinimo mieste Prancūzijos pietuose. Ji laikoma vienu iš geriausiai išsilaikiusių viduramžių architektūros ansamblių Europoje ir 1997 metais buvo įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Atgal