VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

02.21. „Gyventi reikia be formulių, reikia būti atviram“

Loreta Nikolenkienė

Lietuvos žurnalistų sąjungos narė

 Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO nuo ketvirtadienio vykstanti knygų mugė lankytojus pasitinka su Jono Meko mintimi „Gyventi reikia be formulių, reikia būti atviram“.

„Nuoširdžiai dėkoju Vilniaus knygų mugės organizaciniam komitetui, Lietuvos leidėjų asociacijai, Lietuvos kultūros institutui, parodų ir kongresų centrui LITEXPO, visiems leidėjams ir dalyviams už tai, kad bendromis pastangomis šiemet ir vėl turime be galo turtingą programą su daugybe knygų naujienų, su itin įdomiais Lietuvos ir užsienio autoriais.

 Dėkoju už tai, kad visi kartu siekiame atrastas formas tobulinti toliau. Tegul mugės šurmulyje mus veda skambančių formų ilgesys“, – sakė Lietuvos kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, atidarydamas 21-ąją Vilniaus knygų mugę. Tai didžiausias Baltijos šalių literatūrinis renginys, kuriame šiemet dalyvauja net 380 dalyvių iš 9 pasaulio šalių: Lietuvos, Ukrainos, Australijos, Vokietijos, Ispanijos, Japonijos, Omano, Baltarusijos, Estijos; 3 nacionaliniai stendai (Ukrainos, Omano ir Baltarusijos);  70 Muzikos salės dalyvių;  21 dalyvis Lietuvos kultūros centrų salėje;  646 kultūriniai renginiai; -19 renginių erdvių (NAUJA: Vaikų salė tampa Jaunųjų skaitytojų sale; naujos erdvės: Jaunimo taškas, Kūrybos erdvė be formulių, Lietuvos Kultūros centrų salė); - 18.500 kv. m. bendras plotas.

Lietuvos kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas

Mugėje pagerbti Knygos meno konkurso laureatai

Prie asociacijos „Ahmadija“  stendo su rašytoju Jeronimu Lauciumi ir Ahmed Faraz

Leidėjai turi puikią progą pristatyti knygų naujienas

Atidarymo dieną pasveikinti dailininkai, leidėjai, spaustuvininkai – 2019 metų Knygos meno konkurso nugalėtojai. Premijas ir diplomus laureatams įteikė kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė.

Muzikos salės organizatorių iniciatyva šiais metais Vilniaus knygų mugėje pirmą kartą galima apsilankyti naujoje Lietuvos kultūros centrų salėje. Joje pristatomas turtingas ir aktyvus Lietuvos regionų kultūrinis gyvenimas.

Įsimintina 15min forume vykusi diskusija  „Spausdintas tekstas: kas išlaiko laikraščius  ir žurnalus gyvus interneto eroje?“ Dalyvavo Aurelijus Katkevičius, Tautvydas Mikalajūnas,  Ugnius Jankauskas, Laurynas Peluritis.  Moderavo Mindaugas Reinikis.

Tik atsiradus pirmiesiems interneto žinių portalams tradicinė periodika pradėta laidoti argumentuojant, jog elektroninės naujienos skaitytoją pasiekia greičiau, efektyviau bei pigiau. Per pasaulį nuvilnijo užsidarančių laikraščių ir žurnalų banga. Tačiau pastaruoju metu tradicinė spauda atkovoja prarastas pozicijas, ypač motyvuodama, kad žymiai efektyviau valdo „fake news“ problemą nei skaitmeninė žiniasklaida. Diskusijoje pagrindinis dėmesys buvo skiriamas Lietuvos periodinės spaudos situacijai skaitmeninės žiniasklaidos apsuptyje aptarti. Kokie esminiai iššūkiai ir problemos kyla? Ką žiniasklaidos priemonių vadovai numato ateityje? Ar galų gale skaitmena pakeis spaudą? Ar spauda išliks kaip aukštesnės kokybės žiniasklaidos  standartas?

Jau nepirmus metus knygų mugėje galima rasti  asociacijos „Ahmadija“ stendą ir jos vadovą Ahmed Faraz. Vykdydami aktyvią visuomeninę veiklą, šios asociacijos nariai griauna stereotipą, kad musulmonai nenori integruotis, ar yra potencialūs teroristai.
Pasak rengėjų,  mugės metu vienoje vietoje susitinka visi, kurie domisi naujausiomis literatūros pasaulio tendencijomis: leidėjai turi puikią progą pristatyti knygų naujienas, autoriai pabendrauti su savo gerbėjais bei užmegzti sėkmingas darbines pažintis, lankytojai ne tik randa šaunių knygų laimikių, pabendrauja su mylimais rašytojais, bet ir puikiai praleidžia laiką dalyvaudami plačioje renginių programoje.

Knygų mugė veiks iki sekmadienio popietės.

 

Atgal