VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

05.30. Po karšta saule - ,,JŪROS ARKLIUKAI“

 Alfonsas Kairys

Lietuvos žurnalistų sąjungos narys

Ilgokai ruoštasi kelionei į Egiptą, į faraonų, dykumų šalį. Ruoštasi varstant įvairių internetinių svetainių duris.

Ir... visai atsitiktinai rasta žinutė apie tai, kad Egipte, Kaire, ,, nuo 2009 iki 2012 m. Lietuvos Respublikos ambasados patalpose veikė šeštadieninė lituanistinė mokyklėlė.  (...) Deja, 2012 m. pabaigoje sumažėjus Kaire gyvennačių lietuvių skaičiui ir mokyklinio amžiaus lietuvių kilmės  vaikų skaičiui, mokyklėlės veikla buvo laikinai sustabdyta. (...). 2013 m. pabaigoje Hurgadoje duris atvėrė lietuviška mokyklėlė ,,Jūros arkliukai“.

Sukoręs per tris tūkstančius kilometrų oru, atsidūriau daugelio pamėgtame kurorte Hurgadoje ir, kaip įprasta, skubiai rinkausi, kur apsilankyti, kokį maršrutą pasirinkti. Pirmiausiai pasirinkau Luksorą, muziejų po atviru dangumi.   

Maloni gidė patraukė visų dėmesį: profesionalumas, bendravimo kultūra, atsakymų  tikslumas ir taiklumas...

Ir ...staigmena. Pasirodo, ji Hurgadoje veikiančios lituanistinės mokyklėlės ,,Jūrų arkliukai“ mokytoja Jolita Vitkevičiūtė. Egipte gyvena jau dvidešimt metų, gerai prisitaikiusi prie vietos klimato, puikiai susipažinusi su šio krašto istorija,  pažįsta jo žmones...

 Lietuviškos mokyklėlės ,,Jūros arkliukai“ emblema

Kalbėdamasis sužinojau, kad ji kilusi nuo Utenos, kad Vilniaus universitete  įgijusi lietuvių kalbos  ir literatūros  dėstytojos specialybę.

Pasipildė ir anksčiau minėta žinutė apie ,,Jūros arkliukus“.  

Mokyklėlės  simbolio gimsmas: buvo tokia asociacijų seka - gyvūnas, ..jūros arkliukas“,  bet ne tas, kur jūroj plaukioja, o toks sapnų arklelis. FB rasta nuostabi Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė dailininkė Vilija Visockienė iš Dusetų ir jos karpiniai. Viename jų pavaizduotas arkliukas.  Vilija leido naudotis savo  kūriniu kaip mokyklėlės emblema, kuria pasitinkamas kiekvienas besimokantis ir besilankantis.   

Dabar ,,Jūros arkliukuose“ devyniolika  mokinių. Visos šeimos mišrios, nėra nė vienos, kur abu tėvai būtų lietuviai.

,,Jūros arkliukai“ dirba šeštadieniais, kadangi kadangi Egipte mokyklų išeiginės - penktadieniais ir šeštadieniais.  Užsiėmimai vyksta dviejose  amžiaus grupėse: mažiukų iki penkerių metų ir didžiųjų, kam daugiau nei penkeri. Būtų norinčių lankyti ir trečią trečią - dešimties ir vyresnių - grupę, bet norus riboja patalpos ir, kaip ir daugelyje tokių mokyklėlių, mokytojų stoka.      Ko mokomasi? Skaityti, rašyti, daug dėmesio skiriama šnekamosios kalbos turtinimui, susipažįstama su Lietuvos istorija, kultūra. Mokomasi  ne tik iš Pupa serijos vadovėlių, bet ir kitų.

Mokyklėlė jaučia Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos  ją palaikančią ranką. Antai, buvo remti mokyklėlės projektai ir 2014 m., 2018 net du kartus, 2019 m.  buvo skirta lėšų mokymo priemonėms įsigyti, kitoms mokyklos veikloms bei vaikų atvykimui į vasaros stovyklą Lietuvoje;  vykdydama „Globalios Lietuvos“ programą, Užsienio reikalų ministerija  šiais metais yra suteikusi finansinę paramą bendram ambasados Egipte ir lituanistinės mokyklėlės Hurgadoje „Jūros arkliukai“ projektui „Sausio 13-osios dalyvių ir aukų atminimo išsaugojimas“.

 Hurgados vaizdai

Gausūs renginiai kartu su tėveliais papildo programinį ugdymą: datų, susijusių su Lietuvos Nepriklausomybe, minėjimai, Margučių, Kalėdinių meduolių dekoravimo, Cepelinų dienos,  kartu su Lietuvos Respublikos ambasada Egipte  minimi  Naujieji metai.

Visada ir visų laukiamos,,Jūrų arkliukų“  atidarymo ir uždarymo šventės.

 

 

Atgal