VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

08.09. Kai mintys subėga į knygas...

Birutė Silevičienė

LKRS ir Valdybos narė

Nuo lopšio mus lydi lopšinės, pasakos, apsakymai, romanai, eilėraščiai, dainos, giesmės ir einame gyvenimo takeliais ieškodami gėrio, laimės, džiaugsmo. Kiekvieno skirtingas takelis. Tai randame rašytojų knygų aruoduose, pamilstame poetų eiles, parašytas pasakas vaikams ir gyventi be knygos – tampa liūdna bei sunku.

„Vingio“ gildijos narė Liudmila Petkevičiūtė (Intejeva) išleido savo kūrybos eilėraščių knygelę: „Gyvenimo vingiai, Zigzagi žizni“, parašytą lietuvių ir rusų kalbomis.

Tai yra autorės pirmoji knyga. Joje atsispindi kilnieji jausmai: meilė Tėvynei, jos gamtai, grožiui, ryžtas naujiems darbams, ieškant šviesaus ir teisingo gyvenimo. Ją domina Vilnius, jo architektūra, žmonės, draugystė, gerumas, supratingumas gyvenimo situacijose. Norisi ramybės ir palaimos, kad žmonės būtų laimingi, pasitrauktų ligos ir vėl liūdesį pakeistų šypsena ir laimingas gyvenimas sugrąžintų visus į gėrį, džiaugsmą ir laimę.

Autorei norėčiau palinkėti nepadėti plunksnos, o kūryba žavėti supantį pasaulį!

 

Pasaka „Rūko sala“

Antroji autorė Loreta Pladienė (Lora Plad) „Vingio“ gildijos narė, Nepriklausomų rašytojų sąjungos narė ir kitų literatūrinių būrelių narė, kuri išleido jau 9-tą knygelę: „Tai mano pati gražiausia knyga, nes sudėjau visus sieloje ir širdyje paslėptus brangakmenius. Tikiu, kad pasakos – išmintingiausi kūriniai ir nedrąsiai tikiuosi, kad man pasisekė parašyti naujai ir įdomiai.“

Autorė yra išleidusi į pasaulį romaną „Nuodėminga vienatvė“, kelias eilėraščių knygas ir iliustruotus albumus. Autorė gimė ir augo Kaune, bet vėliau, pradėjusi studijuoti Dailės akademijoje, persikraustė į Vilnių, kur ir liko gyventi. Ji išaugino tris nuostabius vaikus, kurie sukūrė atskirus savo gyvenimus. Loreta Pladienė mėgaujasi susitikimais su penkiais vaikaičiais ir viena provaikaite. Autorė visada sau sako: - Dieve, koks nepaprastai gražus gyvenimas!

Autorė įvairiose situacijose atsigręžia į žmogų, jo išgyvenimus, atradimus ar netektis. Mūsų gyvenimas nėra vien saulėtas kelias ir visas negandas privalome praeiti, pražygiuoti. Loretos Pladienės pasakos „Rūko sala“ pasirinkta tema įdomi, nuoširdi ir džiugins vaikus.

Sėkmės Jums, mieloji Loreta!

 

Trečioji „Vingio“ gildijos narė – poetė, vertėja, nuoširdi moteris, Nepriklausomų rašytojų sąjungos narė – Vladislava Kursevičienė.

Gimė Širvintų rajone Ulyčėlių kaime Stefanijos ir Pranciškaus Orševskių šeimoje. Po pedagoginių studijų dirbo Trakų rajono Daugirdiškių mokykloje ir specializavosi slavų kalbų mokyme. Šiai įstaigai vadovavo 33 metus ir išėjo į pensiją. Poeziją rašo nuo vaikystės, o išėjusi į pensiją aktyviai dalyvauja lietuvių literatūriniame gyvenime ir publikuoja savo kūrybą. Vladislava yra kelių Lietuvos literatūros draugijų narė. Aktyvi katalikų veikėja. Rašo lenkų ir lietuvių kalbomis, verčia lietuvių ir rusų poeziją į lenkų kalbą, o lenkų poeziją į lietuvių kalbą. Išleido poezijos rinkinį „Takas per gyvenimą“, prisiminimų knygą „Buvome. Esame. Būsime“ lenkų kalba, du poezijos rinkinius: „Manęs minioje neieškokite“ ir „Po Visatos kupolu“, prisiminimų knygą „Daugirdiškės“ lietuvių kalba. V. Kursevičienė taip pat yra kelių dešimčių literatūrinių almanachų bendraautorė, redaktorė.

Neseniai iš spaudos išėjo Vlados Kursevičienės naujoji poezijos knyga lietuvių ir lenkų kalbomis „Pro laiko prizmę“. Tai labai įdomią tematiką apimanti eilių knyga. Čia ir humoras, kaimo gyvenimo epizodai, gamtos grožis ir mintys apie mus užklupusio „koronos“ viruso sukeltas negeroves. Braidai mielos autorės kūrybos vaizdais, šypsaisi ir džiaugiesi, kad žmogus gyvena pilnomis gėrio, džiaugsmo, tikėjimo geresniu gyvenimu akimirkomis. Siektas noras tapti poete - išsipildė! Vlada Kursevičienė savo darbštumu kaip bitutė pildo kūrybos aruodus, tiesia žodį į kiekvieno širdį. Autorė dėkinga už paramą leidžiant knygą Lenkijos Respublikos ambasadai Vilniuje ir kitiems.

Su meile ir nuoširdumu perskaičiau Jūsų knygą. Džiaugiuosi, kad galėjau juoktis ir „medyje pasėdėti“ kartu su jumis. Telydi Jus graži kūrybos ugnelė ir džiugina žmonių širdis. Sėkmės, sveikatos, ištvermės Jums!

Atgal