VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

08.13. Oninės Dzūkijoje

Alfreda Pigagienė

Druskininkai

 „Jei cik žmogau necingėsi, visų svietų paragėsi“. Taip visi buvo kviečiami liepos 23–25 dienomis atvykti į 16-ąjį folkloro festivalį „Subatėlės vakarėly...“, kurį organizavo Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcija. Jis buvo skirtas Marijos Gimbutienės, Marcinkonių etnografinio ansamblio ir Dzūkijos nacionalinio parko jubiliejiniams metams. Saulėtą penktadienio vakarą į dzūkišką vakarušką Darželių kaime atvyko „Viešia“ iš Kauno rajono Neveronių, „Spalgena“ iš Grigiškių, „Poringė“ ir „Jorė“ iš Vilniaus, „Raskila“ iš Panevėžio, „Kuršių ainiai“ iš Klaipėdos. Prie jų prisijungė Lietuvos televizijos laidos „Duokim garo“ vedėja ir etnomuzikologė Loreta Sungailienė. Ant pievelės dzūkiška daina vakarušką pradėjo „Spalgenos“ vadovė Dalia Mockevičienė su savo moterimis. Festivalio vedėjai Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direktoriaus pavaduotoja Lina Žukauskienė ir šio parko etnografas Jonas Bajoriūnas, pasipuošę šio krašto tautiniais kostiumais, gražia dzūkų tarme pristatė svetelius, o Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direktorius Eimutis Gudelevičius palinkėjo smagios vakaronės. Šio kaimelio gyventojai, ypač 85-erių ir daugiau metelių sulaukusios senolės, džiaugėsi, kad kiekvienas kolektyvas padainavo ir dzūkiškai. Ne tik dainomis linksmino. Kas netingėjo ir senovinius ratelius išmoko šokt dviese, trise ar keturiese. Vilniaus „Poringės“ jaunimėlis, kitų kolektyvų ir vyresni, net batus į šalį padėjo. Dvi valandos linksmybių pralėkė lyg akimirka. Kai saulė pasikavojo už kvajelių, Darželių kaimo gaspadinės pakvietė visus arčiau laužo ir didelio katilo su dzūkų gardumynais.

Vakarušką dzūkiška daina pradėjo moterų ansamblis Spalgena iš Grigiškių.

Margionių ansamblis sužavėjo senovinėmis dzūkų dainomis.

Marcinkonių parapijos  klebonas Bronius Krakevičius(kairėje) sveikina šventės dalyvius. Viduryje festivalio vedėjai Lina Žukauskienė ir Jonas Bajoriūnas

Raskilos iš Panevėžio jaunieji muzikantai Marcinkonyse

Šeštadienio popietę linksmybės tęsėsi kituose Varėnos rajono kaimuose. Puvočiuose koncertavo „Viešia“, Jorė“, ‚Spalgena“ ir „Kuršių ainiai“. Į Margionių klojimo teatrą atskubėjo folkloro kolektyvai „Raskila“, „Poringės“ ir Loreta Sungailienė. Gražiomis dzūkiškomis dainomis visus sužavėjo Margionių dainininkės, kurioms dainuoti padėjo dauguma susirinkusių. Lipant į sceną „Poringės“ kolektyvui, šmaikštuolis Jonas Bajoriūnas priminė, kad padlagas naujas. Audronės Vakarinienės jaunimėlis labai smagiai šoko. Vyrukai vos lubų nepramušė, net prakaitas varvėjo. Padlagas „pirmą krikštą“ atlaikė. Būrelis poilsiaujančių studentų atbėgo pažiūrėt, kas čia taip dunda. Audringais plojimais buvo palydėtas ne tik šis folkloro kolektyvas. Lina Vilienė su smagiais „Raskilos“ saviveiklininkais šį kartą atsivežė vienos šeimynėlės vaikus muzikantus. Per visus šio festivalio koncertus ypač savo virtuozišku grojimu pakerėjo nedidelę armoniką puikiai valdantis mažasis muzikantas. Graži pamaina auga! Loreta Sungailienė žemaitiškas dainas atliko pritardama kanklėmis.

                      Šeštadienio vakarą visi kolektyvai susitiko Marcinkonyse prie gražaus Kastinio ežero. Prieš koncertą buvo mokoma senųjų Dzūkijos krašto amatų. Dalyvavo keramikai, medžio drožėjai, audėjos ir kiti. Didelio susidomėjimo sulaukė musteikiškis Romas Norkūnas, kuris mokė į pušelę su geiniu lipti. Per visą vakarėlį būrelis mažųjų smalsuolių senoviškai bandė šventą ugnelę išgauti. Vyko ir turgelis. Ne tik gražių tautodailės dirbinių galima buvo įsigyti, bet ir įvairių gardžių Dzūkijoje pagamintų maisto produktų. Šioje nuostabioje vietoje, pušelių pavėsyje baigiamąjį šeštadienio koncertą, kaip ir kiekvienais metais, gražia dzūkiška daina pradėjo penkiasdešimtmetį švenčiantis „Aukso paukštės“ laureatas Marcinkonių kaimo etnografinis ansamblis, vadovaujamas Rimutės Avižinienės.

                      Susirinkusius sveikino Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direktorius Eimutis Gudelevičius. Jis palinkėjo gero vakarėlio ir visiems smagiai praleisti laiką. Varėnos rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Laima Denutienė linkėjo, kad festivalis gyvuotų daugelį metų. Šia švente džiaugėsi Marcinkonių parapijos klebonas Bronius Krakevičius ir Marcinkonių seniūnijos seniūnas Vilius Petraška. Folkloro festivalio kolektyvai dovanėlėmis pagerbė ne tik penkiasdešimtmečio jubiliejų švenčiančius Marcinkonių etnografinio ansamblio dainininkus, bet ir trisdešimtmetį pasitikusius Dzūkijos nacionalinio parko darbuotojus. Ir vėl sukosi poros, rateliai, skambėjo gražios dainos. Kaip informavo vedėjas Jonas Bajoriūnas, suvažiavo 140 dalyvių. Daug gražių emocijų padovanojo vykusi loterija su neįprastais prizais. Vaišingi ir svetingi dzūkeliai kaimų bendruomenėms ir folkloro kolektyvams iš visos Lietuvos įteikė dėkavones ir Dzūkijos šilų medaus, kad visi scipresni būtų. Taip smagu buvo, kad neįmanoma visko ir apsakyt. Didysis koncertas baigėsi, kai saulė ėmė leistis į ežerą.

Per šias dienas vyko ir kiti renginiai. Šeštadienio rytą Marcinkonyse buvo pristatyta Dianos Tomkuvienės ir Astos Vandytės knyga „Tuzinas marškinių“. Sekmadienio rytą įdomią paskaitą „Vai toli girdėc, kur Marcinkonys gieda“ apie Marcinkonių etnografinį ansamblį, jo įkūrėją Juozą Averką skaitė lektorė Laima Purlienė.

                      Sekmadienį folkloro festivalio baigiamasis koncertas persikėlė į etnografinį Zervynų kaimą. Geras oras, naujos pažintys, susitikimai su senais bičiuliais, puiki nuotaika, atgaiva protui bei širdžiai lydėjo per visas tris festivalio dienas. Ačiū ansamblių kolektyvams, folkloro festivalio „Subatėlės vakarėly“ rengėjams ir rėmėjams. Būkit visi drūci. Gyvuokite dar daugelį metų!

 

 

 

 

Atgal