VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

10.24. Savo naują knygą pristatęs V. Urbelis: dirbant su JAV reikia ne tik žinoti natas, bet ir girdėti muziką

„Bendradarbiaudami su sąjungininkais Jungtinėse Amerikos Valstijose mes visada norime kažką iš jų gauti, bet ne visada žinome, kaip tai padaryti“, – sako Krašto apsaugos ministerijos gynybos politikos direktorius Vaidotas Urbelis, kuris spalio viduryje pristatė naują savo knygą „JAV saugumo bendruomenė – kas ji tokia ir kaip su ja dirbti?“. Knygoje autorius pravėrė diplomatinio darbo su amerikiečiais užkulisius ir atskleidė įdomias JAV politikos subtilybes.

 

Daugiau nei du dešimtmečius Krašto apsaugos ministerijoje dirbantis V. Urbelis knygą parašė remdamasis savo patirtimi – ypatingai ta, kurios gynybos politikos ekspertas sėmėsi nuo 2017 iki 2020 metų dirbdamas gynybos patarėju Lietuvos ambasadoje JAV.

V. Urbelio knygos pristatymas

Kaip teigia pats autorius, treji darbo Lietuvos ambasadoje JAV metai subrandino norą pasidalyti patarimais, kaip Vašingtone reikia tinkamai atstovauti savo šalies gynybos interesams. Knygoje V. Urbelis supažindina, koks yra JAV saugumo bendruomenės pasaulio supratimas ir Lietuvos vieta jame, amerikietiškasis pokalbio ir derybų modelis bei kokios yra dažniausiai daromos komunikacijos ir bendravimo klaidos.

 

„Europiečiai, dirbdami su amerikiečiais, dažnai nesupranta vidinės JAV politikos dėsnių, tad kartais daro tiesiog elementarias klaidas. Dirbant su JAV reikia ne tik žinoti natas, bet ir girdėti muziką. Mes žinome, kiek Kongrese yra narių ir speakerio pavardę, bet nesuprantame vidinės santykų dinamikos. Šioje knygoje stengiausi atskleisti ne struktūras, bet paaiškinti ir žmogiškus santykius“, – sako V. Urbelis.

 

Pasak autoriaus, rašant apie šiuos santykius vienas didžiausių iššūkių buvo sukurti juos geriausiai atskleidžiančius lietuviškus atitikmenis: „Nuvyksti į JAV, susitinki su Deputy Principal Assistant Secretary ir galvoji „Kokia jo vieta didžiulėje amerikietiškoje sistemoje, kokia jo įtaka, už ką jis atsakingas?“ Dar sunkiau, kai šias pareigas reikia išversti į lietuvių kalbą.“

 

Autorius priduria, kad dažnai darome klaidas nesuprasdami amerikiečių psichologijos, amerikietiško požiūrio į gyvenimą.

 

„Amerikiečiai yra labai pragmatiški žmonės. Jiems reikia esmę pristatyti trumpai ir aiškiai. Jie nori išgirsti informaciją, kuri vestų prie konkretaus veiksmo. Jei pašnekovas kartoja nuvalkiotas tiesas, jis greitai praranda amerikiečių susidomėjimą. O pasakyti kažką naujo yra menas ir tam reikia gerai pasiruošti“, – teigia V. Urbelis.

 

„Svarbiausias darbo su JAV principas yra paprastas – turėk labai aiškią viziją, ko nori, ir parodyk savo indėlį, kad tu pats prisidėsi prie tos vizijos įgyvendinimo. Ši tiesa galioja tiek asmeniniame lygmenyje, tiek kuriant santykius tarp valstybių. Aš tikiu, kad net mažos valstybės, jeigu jos žino, ko nori, jos gali tai pasiekti. Tai yra pagrindinė knygos idėja“, – priduria Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos išleistos knygos autorius.

 

V. Urbelio atsakomybės Krašto apsaugos ministerijoje sritys – gynybos politikos formavimas ir planavimas, tarptautinis bendradarbiavimas, gynybos politikos ir jos įgyvendinimo koordinavimas strateginiu lygiu, atstovavimas ministerijai NATO, Europos Sąjungos ir kitų šalių gynybos politikos direktorių veikloje.

 

Pradėjęs dirbti Krašto apsaugos ministerijoje dar 1998 metais, V. Urbelis buvo atsakingas už pirmosios Lietuvos karinės strategijos rengimą. Savo tarnybos ministerijoje metu jis vadovavo įvairiems ministerijos skyriams ir departamentams. Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungos Tarybai, buvo atsakingas už Krašto apsaugos ministerijos pirmininkavimo grupės veiklą. 2005–2010 m. atstovavo Krašto apsaugos ministerijai Lietuvos misijose prie NATO ir Europos Sąjungos.

 

V. Urbelis turi socialinių mokslo daktaro laipsnį ir yra daugelio mokslinių publikacijų saugumo politikos, žvalgybos, užsienio politikos temomis autorius, daug metų dėstęs Vilniaus universitete ir Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje.

 

Nuotraukos: KAM/A.Pliadis

Atgal