VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

2022.11.07. Rugilė Rakauskaitė: ,, Aš žmoguje labiausiai vertinu nuoširdumą, teisingumą, toleranciją, sąžiningumą...“

Reda Kiselytė, Rokiškio Juozo Tumo- Vaižganto gimnazijos ,,Romuvos“ padalinio bibliotekininkė

Literatūros skaitymas, gamtos grožio subtilybės, žmogaus vidinis pasaulis... Tokias temas tenka paanalizuoti su Rokiškio Juozo Tumo- Vaižganto gimnazijos ,,Romuvos“ padalinio III d klasės gimnaziste Rugile Rakauskaite. Apie visa tai ir išsirutuliojo mūsų pokalbis. Miela Rugile, papasakokite apie save.

Vaikystės akimirka

Gimnazistė Rugilė Rakauskaitė

Man 17-iolika metų. Esu kilusi iš Rokiškio krašto, dabar mokausi Rokiškio Juozo Tumo- Vaižganto gimnazijos „Romuvos” padalinyje.

Kokias savybes žmoguje labiausiai vertini?

 Nemėgstu tuščių žmonių, su jais nerandu bendros kalbos ir mūsų keliai greit išsiskiria. Aš žmoguje labiausiai vertinu nuoširdumą, teisingumą, toleranciją, sąžiningumą. Savo gyvenime stengiuosi laikyti arčiau žmones, kurie moka užjausti kitą, ištiesia pagalbos ranką ir vertina žmones pagal jų vidines savybes, o ne išorę ar materialinius dalykus.

Pasvajokime. Kokios vidinės savybės lietuviams bus aktualiausios po 20 metų?

 Manau, kad svarbiausiomis vertybėmis visada liks meilė, drąsa, teisingumas, sąžiningumas, meilė Tėvynei. Tai yra pagrindinės vertybės, kurios laikui bėgant nesikeičia ir žmogų dar tikresniu. Kad ir kokią knygą paimtumėte, kokias situacijas beanalizuotumėte, visada išryškės šios vertybės. Jos mus jungia, suteikia dvasinės stiprybės ir leidžia pasitikėti kitais žmonėmis.

Kuo šiandien domisi Tavo kartos žmonės? Kas jiems aktualu?

 Mano kartoje yra įvairių žmonių: vieniems neįdomu niekas, o kiti yra labai veiklūs asmenys. Pastarieji mokosi ir stengiasi dėl savo gerovės, išbando naujas veiklas, dalyvauja saviugdos renginiuose, projektuose, organizacijose. Tačiau mums visiems aktuali ta pati tema: geresnis mūsų rytojus.

Ką manai apie savanorystę?

 Apie savanorystę galvoju tik teigiamai. Ji ugdo žmogų, lavina jo gebėjimus ir net gali padėti apsispręsti pasirenkant profesiją. Pati ateityje planuoju savanoriauti, nes dabar tam galimybių neturiu.

Lietuvių emigracija. Tavo nuomonė apie šią problemą?

 Kiekvienam žmogui Tėvynė yra svarbi. Ji užima daug vietos širdies kampelyje. Emigravimą gali nulemti labai daug faktorių. Kiekvieno emigravusio priežastys gali būti skirtingos: vieniems nepatinka šalies valdymas, kiti ieško geresnių perspektyvų ateityje, treti nori nuotykių ar naujos aplinkos, kur viską galėtų pradėti iš naujo, tačiau nei vienas nepasakytų, kad dėl to kalta Tėvynės žemelė..

Esi Rokiškio Juozo Tumo- Vaižganto gimnazijos ,,Romuvos“ padalinio bibliotekos aktyvi informacijos vartotoja. Kokią įtaką Tavo gyvenime turi skaitymas?

 Nuo vaikystės man patikdavo skaityti knygas. Jų pagalba darau mažai gramatikos klaidų. Dabar, kai jau esu gimnazistė, galiu pasakyti, jog knygos turėjo ir turi didelė įtaką mano gyvenime. Man jos padėjo išsiugdyti ir suformuoti vidines vertybes, išmokė pažvelgti į daugelį situacijų kitu kampu ir net suprasti, kaip jaučiasi kitas žmogus įvairiose situacijose. Knygos yra puikus atsipalaidavimo ar net pabėgimo nuo realybės, kai nuo visko pavargsti, būdas. Beje, mėgstu istorines knygas, ypač apie Lietuvą. Šios knygos padėjo suprasti lietuvių tautos sunkią praeitį, jos skaudžius išgyvenimus ir įvertinti, kad mes esame stipri tauta.

Pakalbėkime apie pomėgius. Tau artimas fotografijos menas. Kodėl pamėgai šią meno sritį?

Fotografiją pamėgau prieš keletą metų. Man ji asocijuojasi su jausmais ir jų raiška.

Samanos ir lapai

Samanos ant šakos

Lietuviška liana

Lapai lede

Medžio pjūviai

Nužievintas medis

Rugilės ruduo. Nuotr. iš Rugilės Rakauskaitės asmeninio archyvo

Užfiksuotos emocijos ar reiškiniai kartais pasako daugiau negu žodžiai… Ypatingai mėgstu fotografuoti gamtą ir per ją atskleisti nuotaikas.

Gal ne tik fotografijos menu domiesi? Kokie kiti pomėgiai? Gal kas liko apie tai nepasakyta?

Dar vienas mano pomėgis yra apyrankių vėrimas, kadangi mėgstu smulkius dalykus ir labai kruopštų darbą. Savo rankdarbiais džiuginu artimuosius ir save.

Jauno žmogaus sėkmės formulė. Kokia ji?

 Jauno žmogaus sėkmės formulė yra lipimas iš savo komforto zonos ir disciplina. Reikia nebijoti bandyti naujus dalykus arba vis tiek daryti, nors ir bijai. Žinoma, nieko neišeis be sunkaus darbo ir atsidavimo. Visur reikia įdėti daug širdies...

Rokiškio Juozo Tumo- Vaižganto gimnazijos ,,Romuvos“ padalinys švenčia 50- ečio sukaktį. Ko palinkėtum gimnazijos bendruomenei, o svarbiausia savo bendraamžiams?

 Net nesitiki, kad mažiau negu po dviejų metų teks palikti šią gimnaziją. Mokykla man tapo antrais namais. Mūsų bendruomenei palinkėčiau ir toliau išlikti tokiai vieningai, kupinai idėjų, kūrybiškumo. Bendraamžiams linkiu būti atviriems naujoms veikloms, atrasti tikrąjį ,,aš“ ir sėkmės kuriant ateitį!

Dėkoju už šiltą ir atvirą pašnekesį. Buvo įdomu pabendrauti. Ir toliau brangink tikrąsias vertybes, kurk savo pasaulį, o subtiliosiomis gamtos akimirkomis dalinkis su savo fotografijų gerbėjais.

Atgal