VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

2022.12.07. Septyniems kūrėjams – aukščiausi Kultūros ministerijos apdovanojimai

Kultūros ministro Simono Kairio įsakymu septyniems Lietuvos kultūrai ir menui nusipelniusiems kūrėjams paskirti aukščiausi Kultūros ministerijos skiriamus apdovanojimai – garbės ženklai „Nešk savo šviesą ir tikėk“. 

Kompozitorius, LMTA profesorius, Lietuvos simfoninio pučiamųjų orkestro vadovas Antanas Kučinskas šį apdovanojimą pelnė už kūrybinę, edukacinę, mokslinę, kultūrinę organizacinę, leidybinę veiklą, reikšmingą indėlį atnaujinant „Trimitą“ į Lietuvos simfoninį pučiamųjų orkestrą.

Garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ už ilgametį indėlį į Dzūkijos kultūros lauko puoselėjimą, nekilnojamo ir kilnojamo (sakraliosios dailės) kultūros paveldo apsaugą, tyrinėjimą, populiarinimą, produktyvią mokslinę ir visuomeninę veiklą skirtas paveldosaugininkei dr. Margaritai Janušonienei.

Teatro ir kino aktorius, ilgametis Vilniaus teatro „Lėlė“ vadovas Juozas Marcinkevičius šiuo apdovanojimu įvertintas už Lietuvos lėlių teatro puoselėjimą, plėtojimą ir populiarinimą tarptautiniu mastu, lėlių teatro profesionalų telkimą, reikšmingus socialinius kultūrinius bei edukacinius projektus.

Dailininkei Audronei Petrašiūnaitei apdovanojimas skiriamas už ilgametę, aktyvią ir reikšmingą kultūrinę veiklą, originalią Lietuvos tapybos tradicijos interpretaciją, indėlį į jaunosios kartos ugdymą.

Garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“ už platų kūrybinės veiklos lauką, nuoširdų pasišventimą teatro scenai, ryškius, pripažinimo sulaukusius vaidmenis teatre ir kine, sėkmingą bendradarbiavimą su Lietuvos bei užsienio kino kūrėjais apdovanojamas teatro ir kino aktorius Dainius Svobonas.

Aukščiausias Kultūros ministerijos apdovanojimas taip pat skirtas Birštono kultūros centro direktoriui Zigmui Vileikiui – už 42 metus Birštone nešamą džiazo ir kultūros fakelą, organizuojant Tarptautinį Birštono džiazo festivalį, kas dvejus metus suburiantį Lietuvos ir užsienio džiazo bendruomenę.

Solistė Gitana Vilkelienė (Pečkytė) garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“ įvertinta už nuopelnus Lietuvos scenos meno kultūrai, meistriškumą, talento įvairiapusiškumą, produktyvią kūrybinę, pedagoginę veiklą, įsimintinus vaidmenis operose ir operetėse.

Kultūros ministerijos garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ skiriamas Lietuvos Respublikos ir užsienio valstybių piliečiams už dešimties pastarųjų metų veiklą kultūros ir meno srityje.

Aukščiausi Kultūros ministerijos apdovanojimai bus įteikti gruodžio 15 dieną.

Vyginto Skaraičio / BNS nuotrauka

 

Atgal