VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

2023.04.07. LINKSMŲ ŠV. VELYKŲ! SAULĖTŲ MARGUČIŲ!

Kęstutis K. Šiaulytis

Pavasaris – gamtos šėliojimo metas. Šiemet, beveik sulaukėme „Baltų Velykų“ – Didžiosios savaitės pradžioje, bent dvi dienas gausiai snigo, Vilniuje, gatvėse vėl plušėjo mechanizuoti sniego artojai irgi grėbėjai. Nežinia, ar suspės vieversiai išsklaidyti debesų pilkumas, ar padangėse ridinėsis saulė Šventų Velykų dieną, bet – tikra, mus džiugins ilgai laukta Prisikėlimo šviesa!

Velykinis atvirukas. Austrija. Apie 1907 m. Dailininkė Pauli (Paula) Ebner (1873-1949)

Slėpingas gražiausios pavasario šventės artefaktas – kiaušinis, simbolizuoja visa ko pradžią, gyvybės radimosi stebuklą, nuolatinį gamtinio pasaulio atsinaujinimą. Smagu, kad ir Žemė, mūsų miela planeta, tokia panaši į apskritaveidį Velykų margutį. Meteorologinių kosminių aparatų ir skaitmeninės epochos ekranų dėka, žinome, matome: virš žemynų, jūrų, vandenynų skriejantys cikloninių debesų bei vėjų raštai – tarsi miklios rankos nupiešti žalčiukų-driežiukų-sūkuriukų ornamentai.

Nuostabi Žemės planeta, kokią ją pamatė Apollo 17 komanda, skrydžio į Mėnulį metu, 1972 metais. NASA nuotrauka. JAV

Velykinis atvirukas. Vokietija. Išsiųstas 1908 metais. Chromolitografija

Velykinis atvirukas. JAV. Išsiųstas 1911 metais. Chromolitografija, reljefas

Velykinis atvirukas. Vokietija-JAV. Išsiųstas 1915 metais į Sankt Peterburgą.Chromolitografija, reljefas

Velykinis atvirukas. Lenkija. Išsiųstas 1928 metais

Mano antikvarinių Velykinių atvirukų kolekcijoje – dar kitokia margučių ikonografija. Čia, ne tik linksmi vaikų nuotykiai, bet ir vaizdų pasakėčias primenančios istorijos. Dabita gaidys, viščiukas kaminkrėtys – tarsi dar Ezopo aprašyti herojai. Jei jau prisiminėm Ezopą, verta perskaityti ir dabartyje aktualų jo pasakojimą:

                                 „VIŠTA, DEDANTI AUKSO KIAUŠINIUS“

 Vienas žmogus laikė gražią vištą, kuri dėjo aukso kiaušinius. Pagalvojęs, kad jos viduriuose yra aukso krūva, šeimininkas nusuko paukščiui galvą. Bet jos viduriai pasirodė tokie pat, kaip ir kitų vištų. Taip, tikėdamasis rasti krūvą turto, prarado ir mažą naudą. Pasakėčia moko, kad reikia tenkintis tuo, ką turi, ir vengti godumo.

Atgal