VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

2024.02.21. Spaudos dailininko galerija. KELIONĖS NUOTYKIAI ASMENINĖJE BIBLIOTEKOJE

Kęstutis K. Šiaulytis

Causerie - Pašnekų esė

 Jau vieversiu prašvitusiomis vasario dienomis šalies sostinėje vyksta esminis kultūrinis reiškinys – Vilniaus knygų mugė. Manau, visi mokantys skaityti jau esame kada siautę šiame kasmetiniame “kaligrafijos” spiečiuje. Pamenate, tik smagiai dūzgiant sparnais ten įmanoma aplėkti tuos tuzinus kūrybinių laboratorijų, forumų, pristatymų, diskusijų, koncertų ir ekspozicijų. Galiausiai, išsamų VKM renginių monitoringą gali atlikti tik stilingi redaktoriai ir atdūs (žodyje praleista “i” raidė…) korektoriai! Tyrinėdamas būsimų mugės įvykių programą ir aš nepasiklydau, aptikau valandėlę, kai pažįstamas poetas Ričardas Šileika pristatys naujausią savo knygą “Pertrauka”, kurią galima perskaityti ir kaip instaliaciją ar performansą. Tikras lobis moderniai asmeninei bibliotekai!

Minotauras. Plunksnos ir teptuko grafika

 Pastarasis sakinys yra toks tiltukas pereiti prie pagrindinės einamojo pašnekesio temos. Pelėdakius bibliofilus, romantikus bukinistus, gotikinius antikvarus, ištisas žodžių dirbtuvių skaityklas suintrigavęs filmas “Bibliotekininkas. Likimo ieties beieškant” priminė – mes, knygiai, esame nuostabių nuotykių dalyviai!  Gero teksto puslapis – tarsi vėjo dangun iškeltas aitvaras, skraidina, kur kviečia autorius, bet kelionės giją rezga, pilotuoja – tavo vidinis pasaulis. Minimoje kino juostoje pasakojama, jog didžiųjų šalių Nacionalinės bibliotekos kyla kolonomis tarsi karališki rūmai, ten požemių salėse gūžiasi slapčiausi archyvai. Čia kaupiami ne tik naujų knygų kilometrai, reti foliantai, manuskriptai, bet ir saugomi “nedegantys” rankraščiai, dokumentai, kolekcionuojami dailės kūriniai. Gal vis dar lenktyniaujama su legendinėmis antikinio pasaulio Aleksandrijos, Pergamo knygų šventyklomis?

 Tapytojas Pitas Mondrianas plenere. Humorografija

Detektyvas Šerlokas Holmsas. Mano atvirukas, grafika, koliažas

Vakaras su Viljamu Bleiku (William Blake 1757-1827). Mano atvirukas, akvarelė

Kitokia kaligrafija. DADA Atvirukas

Draugingi karklažvirbliai. Škicas

Asmeninės bibliotekos, tai tarsi skaitančiųjų kosmosą atkartojantys mikropasauliai, kur gali aptikti tokį pat poezijos tomelį, žodyną, Pablo Pikaso, Pito Mondriano ar Antano Gudaičio dailės albumą, kaip ir kokioje garbingoje universiteto bibliotekoje. Neabejoju, toje jūsų namų dalyje, kurią vadinate biblioteka, knygų lentynose įsispraudę ir skulptūriniai suvenyrai iš apsilankymų Kretoje, Egipte, Bavarijoje, kabo paveikslai (šalia knygų ypač suskamba akvarelės), meiliai prižiūrimas žaliuoja koks palmėlapis stiebas primenantis biblijinius Levanto kraštus. Bet ir jūsų sekretero, komodos stalčiuose laikomi “turistinių” miestų žemėlapiai, įsigyti ar paštu gauti atvirukai, parodų bukletai, katalogai, kaip ir šeimos, giminės nuotraukų albumai, rinkiniai yra jūsų asmeninės bibliotekos dalis.

 Kai už lango – vasario pusiausniegė dargana, kur ant slyvos šakos sulipę tarsi raidės karklažvirbliai šildo vienas kito šonus, akys vijurku klaidžioja atverstos knygos kableliais ir taškais nestabdomų sakinių labirintuose…

 

Atgal