VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

2024.04.07. Lietuvos tautinio atgimimo ąžuolynui – 35 metai: Jono Basanavičiaus gimtinė kvies atšvęsti

 

Gegužės 18 d., Muziejų naktį, nuo 13 iki 23 val., Ožkabaliuose, ruošiamasi minėti Tautinio atgimimo ąžuolyno gimtadienį. Renginio metu svečiai bus kviečiami pasinerti į gamtos ir kultūros šventę.

Pirmomis balandžio mėnesio dienomis Lietuvos tautinio atgimimo ąžuolynui  sukanka 35 metai.Gegužės mėnesį Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinys Jono Basanavičiaus gimtinė rengia gamtos ir kultūros šventę, skirtą šiai progai paminėti ir skelbia būsimo renginio programą.

Nemokamame vienos dienos renginyje lankytojų lauks koncertai, diskusijos, smagios pažintinės veiklos mažiesiems, lauko parodos apie bites ir interaktyvaus ąžuolyno kelio pristatymas, galimybė pamatyti naują dokumentinį filmą „Ožkabalių ąžuolynas“ ir pabendrauti su jo autoriais.

Gausi renginių dienotvarkė

Vienos dienos šventėje lankytojų lauks platus pažintinių pramogų pasirinkimas – veiklų nestigs ir suaugusiesiems, ir šeimoms su vaikais.

Gamtos apsuptyje skleisis muzika. Svečių lauks Kybartų kultūros centro pučiamųjų instrumentų orkestro „Kybartai“ ir Jono Chockevičiaus muzikiniai pasirodymai, jausmingas kanklininkės ir vokalistės Jausmės koncertas „Viskas ir nieko“.

Vakarop sodybos kiemą apgaubs mistiški folktronikos garsai, kur susitiks du skirtingi muzikos pasauliai – muzikinį projektą „Dram bam burtai“ dalyviams pristatys tradicinės muzikos atlikėja smuikininkė Edita Gumauskaitė ir elektroninei muzikai atstovaujantis kompozitorius, prodiuseris, grupės „Happyendless“ narys Marius Narbutis.

Jono Basanavičiaus gimtinės švietėjai kvies svečius į ekskursiją po Lietuvos tautinio atgimimo ąžuolyną, kurios metu pristatys interaktyvų maršrutą. Gilinukų namelių maršrutas ypač turėtų patikti mažiesiems ąžuolyno lankytojams. Ištroškusieji saulės galės jungtis į ekskursiją dienos metu, o mistikos mėgėjai galės pasivaikščioti po Ąžuolyną sutemus.

Jono Basanavičiaus gimtinė | lnm.lt nuotr

Norintys daugiau sužinoti apie Ąžuolyno išsaugojimą galės dalyvauti diskusijoje „Atgimimo ąžuolyno ateitis ir ąžuolų apsauga Lietuvoje“. Svečių lauks ir naujos lauko parodos „Iš avilio“ pristatymas Basanavičių sode.

Susipažinę su Ąžuolyno istorija ir grožiu, svečiai bus kviečiami pasistiprinti ir pasmaguriauti bendrame piknike. Visiems smaguriams bus siūloma Jono Basanavičiaus gimtinėje gaminamos gilių kavos degustacija.

Jaunųjų šventės dalyvių lauks stalo žaidimų turnyras žaidimų kambaryje „Kalbantys ąžuolai“. Smalsuoliai galės ne tik smagiai pasivaržyti, bet ir sužinoti apie Lietuvos tautinio atgimimo ąžuolyno fauną ir florą, susimąstyti apie žmogaus santykį su mišku, apie miško ekosistemą veikiančią klimato kaitą.

Naujas dokumentinis filmas „Ožkabalių ąžuolynas“

Šventės svečiai turės išskirtinę progą pamatyti kovo 11 d. „Skalvijos“ kino centre pristatytą dokumentinį filmą „Ožkabalių ąžuolynas“ (rež. Rimantas Oičenka, Audrius Antanavičius) ir pabendrauti su filmo kūrėjais.

Žiūrint filmą bus galima pajusti, kokia vienybės galia 1989 m. suvedė žmones iš visos Lietuvos per vėją ir šlapdribą pasodinti neįtikėtino dydžio – daugiau kaip 7000 medelių laisvės simbolį – Lietuvos tautinio atgimimo ąžuolyną. Šiuo metu filmą „Ožkabalių ąžuolynas“ galima pamatyti tik Jono Basanavičiaus gimtinėje.

Daugiau žinių apie šventę bus skelbiama Lietuvos nacionalinio muziejaus svetainėje lnm.lt ir Jono Basanavičiaus gimtinės socialinių tinklų Facebook ir Instagram paskyrose.

 

 

 

 

Atgal