VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

2024.04.15. Andriaus Repšio fotografijų paroda „Balti medžiai“

Maloniai kviečiame į Andriaus Repšio fotografijų parodos „Balti medžiai“ ,  meno galerijoje „Fojė“ ( Trakų senoji klebonija, Birutės g. 8, Trakai).

Andrius Repšys– vienas aktyviausių šiandieninių fotografų, kryptingai dirbančių ir dronų fotografinio meistriškumo srityje. Lietuvos fotomenininkų sąjungos, Spaudos fotografų klubo valdybos narys žinomas už savo kūrybą žurnalistikos, aviacijos, gamtos, socialinių temų srityse. Autoriaus kūryba visuomenei pristatyta daugiau nei 70 parodų Lietuvoje ir užsienyje, įamžinta įvairiose knygose ir albumuose. Už savo kūrybą įvertintas virš trisdešimt vietinių ir tarptautinių apdovanojimų bei nominacijų. Tame tarpe – Monochrome Awards 2022 Photo Contest, Budapest International Foto Awards 2022, The Paris Photography Prize 2022, Siena awards 2022, Drone awards 2022, category "Series" Commended; Sony World Photography Awards, 2022, Budapest International Foto Awards 2020, Monochrome Awards 2020, Siena awards 2019, Drone awards 2019, Lietuvos spaudos fotografijos ir kitų konkursų įvertinimai. 2019 metais LR Kultūros ministerija suteikė Meno kūrėjo statusą.

Ričardo Grigo nuotraukos

Autorius apie parodą: „Amžinai balti kaip Elsvorto žemė. Įšalę laike. Nepavaldūs metų laikų tėkmei. Tiesiog negyvai balti. Juodųjų paukščių namai. Apatiški, kvėpuoja sparnų mostais, kurie tapę jų akimis, geria jų didybę ir pasmerkia sunykti.
Tęstinis projektas pradėtas kurti 2020 metų Nidoje plenero "Uždaros teritorijos" metu. Pirmosios fotografijos kurios jau buvo publikuotos viešoje erdvėje ir praėjo į finalą tarptautiniame konkurse Siena Drone awards 2021, bei pateko į Lietuvos spaudos fotografijos 2021 konkurso fotopasakojimo kategoriją.
Kormoranai žmonių vertinamas kaip kenkėjas tačiau ar tikrai šis paukštis gali būti tik kenkėjiškas? Niekas nėra kalbėjęs apie kormoranų teigiamą poveikį gamtos ratui. Mano kaip menininko akimis šis paukštis sunaikina viską aplink save. Nelieka jokių diskusijų. Prie ko prisiliečia kormoranai- sustingsta amžiams, tampa mirtimi, sunyksta. Žmonės važiuoja šimtus kilometrų norėdami pamatyti kaip atrodo kormoranų sunaikinta gamta. Tačiau niekas nėra sukūręs fotografijų serijos paukščio žvilgsniu apie paukščius kurie iš esmės jau tapo Neringos ornitologiniu veidu.
Projekto idėja - atlikti tyrimą apie kormoranų invaziją Lietuvoje. Išsiaiškinti gyvenimo peripetijas kolonijose Juodkrantėje, Ožkų rage ir kitose Neringos vietose. Kartu noriu vizualiai sutapatinti surinktas žinias iš vietinių bei gamtininkų ir pateikti visą informaciją siedamas su vaizdu. Supažindinti su paukščių rūšimi per meninę fotografiją bei žmonių pasakojimais kurių kasdienybėje kormoranai yra savaime suprantamas reiškinys.“

Paroda „Balti medžiai“ veiks iki gegužės 12 d. Kviečiame apsilankyti! Galerijos darbo laikas: Ketv. - Sekm. 12.00 – 18.00 val.

Atgal