VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

2024.04.17. Ritasi per Lietuvą klevų žydėjimas

Kęstutis K Šiaulytis

 Krumtelėjo, garktelėjo kovas – tarsi jo nurodymo paklausę iš žiemygio pabudę medynai sutvisko metalų žvilgesiu: variu ir žalvariu apkerpėję liepos, uosiai, geležies tvirtumu – ąžuolai, juodalksniai, vinkšnos, guobos, alavo blausa – tuopos ir drebulės, bronza ir sidabru – pražydę gluosnių kupolai. Suūkavo balandis – jau kitaip, smaragdo, malachito, net rubino pumpurais ištiško medžių ir krūmynų tankmės.

Klevų žiedynų kupolai virš Žvėryno. Drobė, aliejus

Bet šiemet, net nesulaukę gegutės pranašysčių, saulėtomis skraistėmis įsisupo klevynai, Elbruso sniegynais pakilo kaukazinių slyvų žydėjimas. Kai riedi automobiliu per Lietuvą, atrodo, kad kartu su tavimi kamuoliais nuo piliakalnių į klonius, iš pakelių į sodybas ritasi, skuba tie gegužraibiai medynų ratai, o štai, palaukėje, stabtelėjo net baltas mikroautobusas – žydinčių ievų gūbrys! Jis, žinoma, netrukus atsiliko, nors už posūkio, vėl matai rodos tą patį mikriuką skuodžiantį kažkokio upelio pakrante!

Senųjų parkų tankmių lanksvūnių žibintai. Akvarelinis škicas

Geltona saulė, baltoji vandenų lelija ir ežero akys. Autorinis atvirukas

 Pavasario raktai. Miniatiūra

Druskininkai. Žydi Čiurlionių sodybos obelys. Akvarelė

 Gal čia mes, žmonės, besukinėdami laiką, taip paspartinome pavasario permainas? Jau pražydo net sodų obelys, laukinės kriaušės, sulaukėjusios medlievos bei namų kiemelių jaukume raudonas uogas sapnuojančios vyšnios! Nežinia, kaip Kaune, Klaipėdoje, bet Vilniuje, ankstyvumo rekordą ruošiasi pasiekti alyvos! Tik šiandien, balandžio šešioliktąją, kai rašau šį tekstą, pati gamta matyt ėmėsi ramdyti tas nematytas užmačias. Termometras stabtelėjo ties skaičiumi aštuoni, popietę, pasikinkęs juodbėrius debesis, atlėkė žvarbus vakaris, pažėręs lietaus, įsisuko ne laiku prasiskleidusius žiedlapius barstyti… Matyt, per gegužę, visa kas susirikiuos į savo kalendorių – birželį, lyg vainikuodamos žydėjimo šventę, prasiskleis baltosios vandens lelijos. Po Joninių, dar bites prisikvies liepų alėjos, o rudeniop, paskutinės žiedelių girliandos puoš viržynuose sudygusių baravykų galvas.

 

 

Atgal