VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

04.29. „Laukiniai vakarai. Rodeo“ atkeliavo į Kybartus

Povilas Šimkavičius, LŽS narys

2017 m. balandžio 21 d. ne vieno kybartiečio ar miestelio svečio akį patraukė ant pastato J. Basanavičiaus gatvėje, pažymėto numeriu 9, iškeltos JAV ir Lietuvos vėliavos. O kitoje gatvės pusėje ant Kybartų seniūnijos pastato reklaminėje švieslentėje bėgantis užrašas tarsi paaiškina, kokia proga plevena šios vėliavos: „Algimanto Kezio galerijoje 12 val. ir Kybartų Kristijono Donelaičio gimnazijoje 14 val. vyks Zino Kazėno parodos „Laukiniai vakarai. Rodeo“ atidarymas“.

Renginio metu skambėjo lietuviškos melodijos bei Pensilvanijos polka, kurias atliko Kybartų kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Žemyna“ (vadovė Rima Gliaubicienė), bei gimnazisčių Daivos Berkevičiūtės ir Ivetos Žadavičiūtės atliekama Gyčio Paškevičiaus daina „Mano kraštas“.

Renginyje dalyvavo JAV ambasados Lietuvoje Viešųjų ryšių skyriaus vadovė Heather E. Steil ir kultūros reikalų specialistė Jūratė Kirvaitienė, Vilkaviškio rajono savivaldybės mero pavaduotojas Kazys Kiaulakis, savivaldybės švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Alma Finagėjevienė, Kybartų seniūnas Romas Šunokas, Pasaulio kybartiečių draugijos pirmininkas Leonas Narbutis, Kristijono Donelaičio gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Jolanta Janulaitytė ir kiti.

Parodos autorių pasveikino JAV ambasados atstovė

JAV ambasados Lietuvoje atstovė Heather E. Steil pabrėžė, kad puikaus menininko Zino Kazėno paroda yra per 30 metų trunkantis meilės Amerikai vaisius, kad ši paroda yra menininko dovana Lietuvai, atskleidžianti jo puikų talentą ir taip pat Amerikos gyvybingumą, tą nesutramdomą jėgą, kuri sklinda iš garsiosios Laukinių Vakarų temos. Sveikindama Z. Kazėną parodos atidarymo proga ponia Heather E. Steil labai šiltai apibūdino jo darbus – tai tarsi meilės laiškas Amerikai. JAV ambasados Lietuvoje atstovė taip pat pasidžiaugė, kad ši paroda atidaroma Pasaulio kybartiečių draugijos Algimanto Kezio galerijoje. Ponia Heather E. Steil, kalbėdama apie puikų, išskirtinį fotografą A. Kezį (1928-2015), kurio darbai šiandien įkvepia daugybę žmonių Amerikoje ir Lietuvoje, bei jo bičiulį Z. Kazėną, sakė, kad abu šie kūrėjai padeda apjungti Lietuvos ir Amerikos kultūrą.

Kybartų kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Žemyna“ (vadovė Rima Gliaubicienė)

Parodos atidarymo dalyviai Pasaulio kybartiečių draugijos Algimanto Kezio galerijoje

 Iš kairės: Leonas Narbutis, Alma Finagėjevienė, Romas Šunokas, Zinas Kazėnas ir Kazys Kiaulakis 

Z. Kazėnas-zika įteikė garbingai viešniai iš JAV savo kūrinį – kaubojaus paveikslą

Renginio vedėja, parodos autoriaus sutuoktinė, Vilniaus universiteto bibliotekos direktorė informacinei, mokslo ir kultūros paveldo veiklai doc. dr. Marija Prokopčik padėkojo JAV ambasadai už paramą pristatant šią linksmą ir smagią parodą Lietuvai.

Z. Kazėnas-zika įteikė garbingai viešniai iš JAV savo kūrinį – kaubojaus paveikslą.

Prieš parodos atidarymą Kybartų seniūnas Romas Šunokas svečiams iš JAV ambasados surengė trumpą ekskursiją po Kybartus, kurios metu papasakojo apie Šv. Aleksandro Neviškio cerkvę (1870 m.), Eucharistinio Išganytojo bažnyčią (1928 m.) bei aprodė dar nepakankamai ištirtus požemius po geležinkelio sandėlio pastatu, menančius carinės Rusijos laikus.

Z. Kazėno kūryba – neatsiejama jaunimo švietimo dalis

Kybartų Kristijono Donelaičio gimnazijos moksleivių piešinių konkurso „Kaubojai“ nugalėtojų apdovanojimo metu kalbėjusi JAV ambasados kultūros reikalų specialistė J. Kirvaitienė pabrėžė, kad Z. Kazėno kūryba žengia koja kojon su vaikų švietimu, kad Zinas yra įkvėpimas ir jaunam, ir senam. JAV ambasados apdovanojimai ir Z. Kazėno dovanos įteiktos konkurso nugalėtojams: Mildai Abraitytei, Ugnei Plečkaitytei, Skaistei Navickaitei, Ievai Reviakaitei ir Skirmantui Smolskui. J. Kirvaitienė palinkėjo moksleiviams dažniau dalyvauti tokiuose konkursuose ir nepamiršti Amerikos.

JAV ambasados atstovės taip pat pasiūlė moksleiviams dalyvauti FLEX (angl. Future Leader Exchange Program) programos konkurse. Vienerių metų trukmės mainų programa yra visiškai finansuojama JAV vyriausybės, suteikia gabiems ir talentingiems 9-10 klasių moksleiviams galimybę gyventi amerikiečių šeimose ir mokytis Amerikos mokyklose.

Parodos atidarymo metu nestokojantis humoro jausmo Z. Kazėnas į diskusiją įtraukė renginio dalyvius. Susirinkusieji labai aktyviai uždavinėjo klausimus bei atsakinėjo į JAV ambasados atstovės Heather E. Steil ir parodos autoriaus klausimus apie Ameriką. Už teisingus atsakymus gimnazistai ir jų mokytojai Rūta Šukaitytė ir Mindaugas Bučinskas buvo apdovanoti Z. Kazėno rankų darbo suvenyrais. Parodos pristatymo pabaigoje buvo parodytas Z. Kazėno videofilmas „Rodeo“.

2014 m. rugsėjo 30 d. Zinas Kazėnas-zika padovanojo Pasaulio kybartiečių draugijai A. Kezio darbų parodą (34 įrėmintas fotografijas) ir autorinius trumpametražinius videofilmus apie fotografo kūrybą.

Autoriaus nuotraukos

Atgal