VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Mokslas ir IT

2022.12.13. Programavimas: kodėl tai vis dar stipriai reikalinga profesija

Programavimas yra vienas vertingiausių darbo įgūdžių šiandien, o ir ateityje nenusimato šios srities specialistų poreikio mažėjimas. Ši profesija dar vadinama programinės įrangos kūrimu ir yra susijusi su kompiuterių programinės įrangos kūrimu bei priežiūra. Šiuolaikiniams žmonėms technologijos nebėra pasirinkimas; tai – būtinybė. Todėl skaitmeninio pasaulio iššifravimas, bendravimas su kitais, kūrybiškumas ir mokymasis programuoti yra itin perspektyvus kelias į ateitį.

 

Pirkėjų lūkesčiai taip pat keičiasi – klientai reikalauja sklandaus ir greito apsipirkimo bei suasmenintų produktų rekomendacijų. Todėl programuotojų paslaugos tapo svarbia mažmeninės prekybos sėkmės sudedamąja dalimi: itin reikalingi tapo duomenų analitikai bei grafikos dizaineriai. Be to, didėjant duomenų vertei ir dažnėjant duomenų saugumo pažeidimams, auga kibernetinio saugumo darbuotojų poreikis.

 

Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl programavimas vis dar itin reikalinga profesija, yra kiekvieną dieną didėjanti technologijų priklausomybė mūsų kasdieniame gyvenime. Nuo išmaniųjų telefonų ir nešiojamųjų kompiuterių iki išmaniųjų namų ir savaeigių automobilių – technologijos tampa neatsiejama mūsų gyvenimo dalimi. Sveikatos priežiūros pramonėje vis dažniau naudojamos programos pacientų priežiūrai gerinti ir administraciniams procesams racionalizuoti. Dėl to vis dažniau prireikia programuotojų, galinčių kurti ir prižiūrėti programas, kuriose galima saugoti, analizuoti ir tvarkyti didelius pacientų duomenų kiekius. Taip pat be galo greitai auga poreikis kvalifikuotų programuotojų, galinčių kurti ir prižiūrėti programinę įrangą, kuri užtikrina šių prietaisų ir sistemų veikimą.

 

Kita priežastis, kodėl programavimas vis dar yra labai svarbus amatas, yra nuolatinė technologijų raida. Kuriant naujas ir tobulinant esamas technologijas, darosi vis sunkiau įprastam jų naudotojui perprasti veikiančias sistemas, o tuo tarpu programuotojai gali palengvinti jų naudojimą. Šiandien naudojamos kompiuterių programavimo idėjos neabejotinai turės įtakos tam, kaip tokios technologijos kaip dirbtinis intelektas, kalbos atpažinimas ir kitos naujos technologijos vystysis bei bus naudojamos mūsų kasdieniame gyvenime ateityje. Pavyzdžiui, dėl dirbtinio intelekto ir mašininio mokymosi atsiradimo prireikė asmenų, galinčių kurti algoritmus ir programas, kurios analizuotų didelius duomenų kiekius ir priimtų protingus sprendimus.

 

Be didėjančios priklausomybės nuo technologijų ir nuolatinės jų evoliucijos, programavimas taip pat yra labai universali profesija. Programuotojai gali dirbti įvairiose pramonės šakose – nuo finansų ir sveikatos priežiūros iki žaidimų ir pramogų. Programuotojai taip pat gali rinktis specializaciją tam tikroje technologijoje, o jų yra be galo daug. Tai leidžia jiems suderinti savo karjeros kelią su asmeniniais savo interesais ir gebėjimais.

 

Pavyzdžiui, programuotojas, kuris domisi sveikatos priežiūra, gali rinktis specializuotis kurti programinę įrangą ligoninėms ir klinikoms. Kadangi dažnai kibernetinių nusikaltėlių taikomasi būtent į šias sritis, čia pritaptų ir kibernetinio saugumo programuotojai. Tuo tarpu programuotojas, kuris domisi finansais, gali specializuotis kurti prekybos ar rizikos valdymo programinę įrangą. Toks lankstumas atveria šios srities atstovams itin platų ir įdomų karjeros kelią.

 

Galiausiai, programavimas yra intelektualus ir naudingas išsilavinimas. Tam reikia loginio mąstymo, problemų sprendimo įgūdžių ir kūrybiškumo. Programuotojai turi gebėti išskaidyti sudėtingas problemas į mažesnes, lengvai įveikiamas užduotis ir kurti efektyvius bei veiksmingus sprendimus. Todėl programavimas gali būti pasitenkinimą teikianti ir naudinga karjera tiems, kurie aistringai domisi technologijomis ir nori daryti teigiamą įtaką pasauliui.

 

Apibendrinant, programavimas buvo ir liks reikalingas mokslas. Žmonija nuolat tobulėja ir sukuria naujų mums kasdienybėje pagelbėjančių sistemų, o tam reikia naujausias technologijas išmanančių ir jas toliau tobulinti gebančių žmonių. Dėl didėjančios priklausomybės nuo technologijų ir nuolatinės jų evoliucijos, taip pat dėl šios profesijos universalumo, ir, be abejo, dėl galimybės gauti didelį atlyginimą bei intelektinių iššūkių, programavimas yra labai paklausus amatas. Ši profesija tikrai greitu metu nežada tapti mažiau paklausia, o ir apskritai skaitmeniniai įgūdžiai šiuolaikiniams asmenims, siekiantiems tobulėti bet kurioje profesijoje, yra būtini.

 

Taigi, jei norite siekti karjeros programavimo srityje, dabar yra puikus metas pradėti mokytis ir tobulinti savo įgūdžius – rinka vis dar nėra perpildyta. Šiuo metu kelios lietuviškos ir daugybė užsienio platformų siūlo internetinius programavimo mokymus įvairiais lygiais. Savo įgudžius galima tobulinti užsirašant į atitinkamus kursus, kurie atlieptų konkrečius programavimo interesus, arba kuriuose mokoma pagrindinių programavimo kalbų.

 

Atgal