VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Mokslas ir IT

2024.02.01. Proveržiai dirbtinio intelekto tyrimuose

 

Jonas Grigas

Habilituotas fizikos mokslų daktaras
Apie dirbtinį intelektą (DI) rašo ir viso pasaulio žiniasklaida, nes DI pastaraisiais metais patyrė precedento neturintį augimą ir persmelkė įvairias mūsų gyvenimo sritis.

Vienas ryškiausių proveržių DI yra nepaprasta pažanga tobulinant mokymosi algoritmus. Šie algoritmai leidžia mašinoms mokytis ir priimti sprendimus sąveikaujant su aplinka.

Įspūdingi DI pasiekimai yra  žaidimų srityje. DI sistemos pranoko žaidėjų žmonių galimybes.

DI rado pritaikymą robotikoje, savivaldėse transporto priemonėse ir finansuose. Robotai išmoko atlikti užduotis nestruktūrizuotoje aplinkoje, savivaldžiai automobiliai saugiai važiuoja, o prekybos algoritmai priima geresnius investicinius sprendimus.

DI pastaraisiais metais patyrė precedento neturintį augimą

Kalbos apdorojimas leidžia mašinoms suprasti ir generuoti žmonių kalbą. Daugiakalbiai modeliai gali suprasti ir generuoti tekstą keliomis kalbomis. Tai daro didelę įtaką pasauliniam bendravimui, naikina kalbos barjerus ir palengvina tarpkultūrinę sąveiką.

Kalbos apdorojimas pagerino konteksto supratimą. Mašinos dabar suvokia kalbos subtilybes, todėl geriau atlieka tokias užduotis, kaip nuotaikų analizė, turinio apibendrinimas ir kalbos vertimas. Tai plačiai taikoma turinio kūrimo, klientų aptarnavimo ir duomenų analizės srityse.

DI sveikatos priežiūros srityje padeda medikams analizuoti daugybę pacientų duomenų ir mokslinių darbų. Dirbtinio intelekto įrankiai padeda diagnozuoti ir planuoti gydymą. Tai gali pagerinti sveikatos priežiūros rezultatus ir išgelbėti gyvybes.

DI sistemos dabar labai tiksliai atpažįsta ir klasifikuoja objektus vaizduose ir vaizdo įrašuose. Ši technologija būtina nuo ​​saugumo stebėjimo iki autonominių dronų.

Veido atpažinimo algoritmai tapo sudėtingesni ir leidžia naudoti tapatybės patvirtinimo, saugumo ir personalizuotos rinkodaros programas. Tačiau šiai technologijai bręstant turi būti sprendžiamos etinės privatumo ir šališkumo problemos.

Kompiuterinė vizija atlieka svarbų vaidmenį sveikatos priežiūros pramonėje, nes padeda atlikti medicininių vaizdų analizę ir diagnostiką. Savivaldės transporto priemonės taip pat remiasi kompiuteriniu matymu, kad saugiai važiuotų keliais.

Dirbtinio intelekto laimėjimai turi didelę įtaką tokioms pramonės šakoms, kaip sveikatos priežiūra ir finansai. Tačiau dirbtinio intelekto technologijai vis labiau integruojantis į mūsų gyvenimą, kyla svarbių etinių ir visuomeninių klausimų, kuriuos būtina išspręsti.

Tyrinėtojams ir mokslininkams toliau diegiant naujoves, galime tikėtis dar didesnių pasiekimų formuojant ateitį, kurioje DI vaidins vis svarbesnį vaidmenį mūsų kasdieniame gyvenime. Dirbtinio intelekto galimybės neribotos.

O kaip dirbtinis intelektas pakeis pasaulį? Per ateinančius penkerius metus greičiausiai pamatysime Kiniją, JAV ir Indiją, kuriančias vis pažangesnius DI valdomus ginklus. Dirbtinis intelektas jau vaidina svarbų vaidmenį šiandienos mūšio laukuose. DI galės priimti geresnius strateginius sprendimus nei žmonės. Mokslininkų nuomone, pranašumą karinėse DI lenktynėse įgis Kinija.

Dirbtinis intelektas ne tik kurs filmus, muziką, knygas ir vaizdo žaidimus – jis taps nauju standartu, nors ši technologija nei su tikruoju intelektu, nei su kūryba nieko bendra neturi. Aplamai nereiktų algoritmų vadinti intelektu, o jo sugeneruoto rezultato – kūriniu. Nepaisant to:

Paskaitos ir egzaminai universitetuose bus pasenę. Dirbtinis intelektas formuos žinių įgijimo būdą. Mokslininkai mano, kad ne visi švietimo sistemos aspektai bus atmesti. Pradinės ir vidurinės mokyklos yra labai svarbios mokant būti žmogumi, ugdant socialinius įgūdžius ir įgyjant pagrindines žinias. Jos išliks, nors ir bus įdiegtos naujos technologijos.

Dirbtinis intelektas padės politikams priimti sprendimus. Bus vis mažiau užduočių, kurioms reikės žmogaus įsikišimo. Tačiau darbai, kuriais užsiima žmonės, taps prasmingesni.

Pasak mokslininkų, programinės įrangos kūrimas išnyks per kelerius metus, kodavimas taps praeitimi. Vietoj to, žmonės nurodys kompiuterinėms programoms rašyti kodus.

Tyrėjai mano, kad iki 2030 m. nanorobotai turės daugiau DI galimybių išgydyti pažeistus raumenis ir audinius arba navikus.

Dirbtinis intelektas puikiai tinka tarpplanetinėms kelionėms.

Pasiruoškite skaitmeninių asistentų atėjimui, kurie nuspės, ko norite. Jie bus mobiliuosiuose telefonuose arba robotai išmaniuosiuose namuose.

DI padarė didelę pažangą virtualių simbolių kūrime ir tobulinime. Šie personažai, nesvarbu, ar tai būtų vaizdo žaidimai, virtualios realybės modeliavimas ar sąveika internete, dėl DI technologijų pažangos tapo vis sudėtingesni. Tobulėjant technologijoms, ribos tarp virtualaus ir realaus pasaulio sąveikos bus neryškios. Turint didelę technologinę galią, teks spręsti etines problemas ir užtikrinti, kad virtualių personažų DI būtų naudingas visuomenei. DI virtualių personažų kelionė žada būti dar labiau intriguojanti.

Buvęs Indijos tarptautinės technologijų bendrovės „Tech Mahindra“ generalinis direktorius Chanderis Prakashas Gurnani mano, kad dirbtinis intelektas gali sukurti daugiau darbo vietų nei sunaikins. Nepaisant aktyvių diskusijų žiniasklaidoje apie DI gebėjimą sutrikdyti darbo rinką, ekspertas tokius susirūpinimą atmeta. „DI ateityje sukurs daugiau darbo galimybių. Jos tik atsiveria, o jų laukia dar daugiau“, – mano jis.

 

 

Atgal