VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

12.01. Susitiko Lietuvos ir Prancūzijos prezidentai

Prezidentas Gitanas Nausėda tęsia darbo vizitą Prancūzijoje. Antradienį šalies vadovas susitiko su Prancūzijos Prezidentu Emanueliu Makronu.

Lietuvos ir Prancūzijos vadovai aptarė dvišalius santykius, NATO ir ES darbotvarkes, įtemptą padėtį pasienyje su Baltarusija, bendrą saugumo situaciją Europoje.

Daugiausia dėmesio šalių vadovai skyrė Europos saugumo ir gynybos klausimams aptarti. Lietuvos Prezidentas akcentavo, kad transatlantinio bendradarbiavimo stiprinimas yra neatsiejama Europos saugumo dalis. Pasak valstybės vadovo, ES šalys turėtų daugiau dėmesio skirti saugumo užtikrinimui, taip pat ir skiriant 2 proc. BVP gynybos finansavimui.

Šalių vadovai aptarė nerimą keliančią regioninio saugumo situaciją. Lietuvos Prezidentas akcentavo, kad Rusijos karinių pajėgų telkimas prie sienos su Ukraina yra pavojaus signalas visai Europai.

Prezidentai aptarė nelegalios migracijos krizę prie ES sienos su Baltarusija. Lietuvos vadovas susitikime pabrėžė, kad šiuo metu ES turėtų prioritetu laikyti migrantų repatriaciją į jų kilmės šalis siekiant išvengti humanitarinės tragedijos, stabdyti nelegalių migrantų srautą į ES pasienį kalbantis su kilmės šalimis, kuo skubiau priimti ES migracijos politikos pakeitimus – suteikti ES narėms įrankių efektyviai reaguoti į hibridines atakas, stiprinti išorinės sienos apsaugą, išlaikyti ir prireikus plėsti sankcijas Minsko režimui.

„Svarbu, kad visi suvoktume, kad tai, su kuo šiandien susiduria Lietuva, Lenkija ir Latvija, nėra vien šių šalių problema. Tai – visos ES reikalas, nes mes saugome išorinę sieną. Atsakas turi būti kolektyvinis ir ne deklaratyvus, o paremtas realiais veiksmais“, – teigė Lietuvos vadovas.

Lietuvos ir Prancūzijos Prezidentai taip pat aptarė artėjantį ES Rytų partnerystės vadovų susitikimą, tarptautines kovos su terorizmu operacijas Sahelyje.

Taip pat valstybių vadovai kalbėjosi apie artėjančio Prancūzijos pirmininkavimo ES prioritetus, ES atsparumo ir konkurencingumo, klimato kaitos, skaitmeninės darbotvarkės klausimus bei dvišalio kultūrinio bendradarbiavimo plėtrą.

 

Atgal