VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

20222.05.14.Kodėl krenta akcijų kainos?

Nerijus Mačiulis

Ekonomistas

Atpigo daug kas, bet greičiausiai nuo uolos krito labiausiai blizgėję ir daugiausiai fanatikų pritraukę aktyvai. Nes jų kainos buvo paremtos tik dviem dalykais – tikėjimu ir nulinėmis palūkanomis. Dingsta nemokami pinigai, kaip dūmas nuo ugnies veido dingo ir tikėjimas.

Kodėl krenta bitcoinas ir kiti kriptoaktyvai? Nes jų kainas rėmė tik tikėjimas ir nauji sekėjai/pirkėjai – jokio pinigų srauto negeneruojantis aktyvas gali brangti tik tol, kol naujų pirkėjų yra daugiau nei pardavėjų. Kai naujus pirkėjus į finansinę piramidė įvilioti vis sunkiau, šių aktyvų kaina turi tik vieną kryptį. Du metus centriniai bankai ir vyriausybės taškėsi pinigais, naujos kartos investuotojai ėmė tuos pinigus ir investavo į dogecoinus ir katinėlių NFT; logika ir fundamentalūs vertės matai buvo užmiršti, socialiniuose tinkluose apsižergę raketas šaukė naujos kartos ekspertai su lazerinėmis akimis ir deimantinėmis rankomis.

Akcijos brangsta ir pinga, ne fantazuojantys ir ne spekuliuojantys, o sistemiškai ir periodiškai investuojantys gali stebėti šią dramą be emocijų, gali toliau ieškoti nuvertintos vertės, o ne laukti naujo stebuklo.

Gera nusileisti ant žemės. Na, išskyrus tuos atvejus jei pastaruosius metus bandei kilti į mėnulį.

 

Atgal