VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Parama, labdara

03 02. Vilniuje rengiamas paramos koncertas Tytuvėnų ansambliui gelbėti

Vilniuje, Šv. Jonų bažnyčioje, sekmadienį rengiamas paramos koncertas nuo gaisro nukentėjusiam Tytuvėnų vienuolyno ir bažnyčios ansambliui gelbėti.

Lietuvos kamerinio orkestro, Valstybinio kamerinio choro "Polifonija" ir būrio žinomiausių šalies atlikėjų koncerte bus renkamos aukos istoriniams Tytuvėnų bažnyčios vargonams remontuoti. Šis senovinis instrumentas, veikiantis nuo XVII a., gesinant sausį kilusį gaisrą, buvo aplietas vandeniu. Pasak specialistų, medinių konstrukcijų vargonams tai yra labai pavojinga.

Koncerto programą parengė dirigentas Robertas Šervenikas, vadovaujantis tarptautiniam Tytuvėnų vasaros festivaliui, vykstančiam jau devynerius metus. Koncerte garsių kompozitorių kūrinius atliks šių metų Nacionalinės premijos laureatė Asta Krikščiūnaitė, Jovita Vaškevičiūtė, Rafailas Karpis, Ignas Misiūra, Liudas Mikalauskas, Robertas Beinaris, Petras Vyšniauskas, Dominykas Vyšniauskas.

Paramos Tytuvėnams koncertą organizuoja viešoji įstaiga Tytuvėnų festivalis, Lietuvos kamerinis orkestras ir Lietuvos nacionalinė filharmonija.

Sausio 26-osios naktį Tytuvėnų vienuolyno ansamblyje kilęs gaisras suniokojo ne tik vienuolyno patalpose įkurtą sakralinio meno muziejų, bet ir Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos bažnyčios stogą. Jį gesinant, nukentėjo ir bažnyčios vidus, vandeniu buvo sulieti senoviniai vargonai.

Tytuvėnų vienuolyno ansamblis - vienas didžiausių ir vertingiausių XVII-XVIII a. baroko sakralinės architektūros paminklų ne tik Lietuvoje, bet ir visoje šiaurės rytų Europoje. Ansamblį sudaro bažnyčia, šventorius su Kristaus laiptų koplyčia, dviaukštis vienuolynas ir ūkinės paskirties statiniai.

Nuo 2004 metų kiekvieną vasarą Tytuvėnuose ir kitose Šiaulių krašto vietovėse vykdavo Tytuvėnų vasaros festivalis. Jame dalyvavo garsiausi Lietuvos muzikos atlikėjai ir užsienio svečiai, buvo rodomi muzikiniai spektakliai.

Atgal