VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Parama, labdara

08 23. Jei donorai neateina, Kauno klinikų Kraujo centras atkeliauja iki jų

Raminta Grigaitė

Įvairiose Kauno miesto vietose kartkartėmis galima išvysti didžiulę Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno klinikų Kraujo centro palapinę. Į ją kviečiami visi, pasiryžę kilniai misijai - donorystei.
Po vienos iš akcijų pakalbintieji donorai tvirtino, jog nėra nei baisu, nei skausminga, o kai kurie jų pasakojo, kad duodamas kraujo žmogus nieko nepraranda, netgi priešingai - savijauta tampa puiki. Žinojimas, kad jų kraujas bus panaudotas geram tikslui, - gelbėjant Kauno klinikų pacientų gyvybes, paglosto kiekvieno širdį.
Kraujo centre visada, ne tik rengiamų akcijų metu, yra skatinama neatlygintina donorystė. Visiems, neatlygintinai davusiems kraujo, įteikiamos atminimo dovanėlės - dažniausiai raudoni puodeliai su Kraujo centro logotipu.
"Nors pastaraisiais atvejais, kai statėme savąją palapinę, lauke dar buvo karšta, sulaukdavome nemažai donorų - iki dvidešimties ir daugiau. Daugelis apsilankiusių donorų kraujo davė ne pirmą kartą ir prisipažino, jog finansinis nepriteklius priverčia ieškoti įvairiausių būdų gyvenimo kokybei pagerinti, taigi donorystė yra viena iš išeičių. Paklausus, ar pagerėjus finansinei padėčiai ir toliau naudotųsi atlygintinos donorystės galimybe, - vieni šypsodamiesi gūžčiojo pečiais, antri sakė griežtą "ne", o treti prisipažino, jog greičiausiai naudotųsi", - kalbėjo Kraujo centro vadovė dr. Jolanta Jeroch.
Atlikti statistiniai tyrimai rodo, jog net 75 proc. žmonių kraujo donorais pasiryžta tapti tais atvejais, kuomet nelaimė ištinka jų artimuosius. Taip pat gausesnis žmonių srautas plūsta tada, kai į nelaimingą įvykį patenka ir nukenčia lakūnai, lenktynininkai, baikeriai ar sportininkai.
Kraujo donoru gali tapti kiekvienas sveikas 18-65 metų amžiaus asmuo, kurio kūno masė ne mažesnė nei 50 kg. Prieš donaciją būtina pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, taip pat patartina pavalgyti, pailsėti ir gerti daug skysčių, nevartoti svaigiųjų medžiagų, aštraus ir riebaus maisto, nerūkyti.
Kraujo galima duoti ne tik vykdomų akcijų metu - donorai laukiami ir LSMU ligoninės Kauno klinikų miestelyje, Kraujo centre, darbo dienomis nuo 8 iki 18 val. ir šeštadieniais nuo 9 iki 14 val.
Pasak Kauno klinikų darbuotojos Ingos Bartuševičiūtės, didžiausioje Kauno regione gydymo ir mokslo įstaigoje gydomiems pacientams per mėnesį reikia daugiau negu 1000 donorų kraujo.
Kiekvieną dieną Kauno klinikose yra atliekama apie 150 įvairaus pobūdžio operacijų. Daugiausiai donorų kraujo reikia sudėtingų širdies ir neurochirurginių operacijų metu, po gimdymo nukraujavusioms moterims, onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams bei suaugusiems.

Atgal