VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

06.29. Baltarusija sustabdė savo narystę ES Rytų partnerystėje

Briuseliui įvedus naujas sankcijas dėl priverstinio Europos oro bendrovės lėktuvo nutupdymo, Baltarusija pirmadienį pareiškė stabdanti savo narystę Rytų partnerystėje – iniciatyvoje stiprinti ryšius tarp Europos Sąjungos ir buvusių sovietinių respublikų.

Baltarusija „negali vykdyti savo įsipareigojimų pagal šį susitarimą ES taikomų sankcijų ir ribojimų sąlygomis“, – pareiškė Baltarusijos užsienio reikalų ministerija ir pridūrė, kad jos atstovas ES buvo atšauktas į Minską konsultacijoms.

Pasitraukimas iš Rytų partnerystės susitarimo reiškia, kad Baltarusija nebedalyvaus kovoje su nelegalia migracija ir organizuotu nusikalstamumu.

Autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka grasina masiškai leisti migrantus į Europos Sąjungos teritoriją.

Lietuva, turinti beveik 680 kilometrų ilgio sieną su Baltarusija, šiuo metu skundžiasi dėl didelio migrantų skaičiaus iš Sirijos, Irako ir Irano, atvykstančio per kaimyninę šalį.

Baltarusija paskelbė draudimus atvykti „ES struktūrų“ ir atskirų valstybių narių atstovams. Be to, Baltarusija atšaukė savo atstovą ES konsultacijoms ir paprašė Briuselio atšaukti savo atstovą Dirką Schuebelį.

Vokietijos diplomatas buvo iškviestas į Baltarusijos užsienio reikalų ministeriją išklausyti pranešimo, pranešė ministerija.

D. Schuebeliui buvo pareikšta, kad Vakarų daromas spaudimas yra nepriimtinas ir kad sankcijos kenkia ne tik ekonomikai, bet ir nacionaliniam saugumui bei piliečiams.

Taip Baltarusija reaguoja į praėjusią savaitę ES įvestas kol kas griežčiausias sankcijas A. Lukašenkos vyriausybei.

Šios sankcijos nukreiptos į naftos, tabako ir kalio trąšų pramonės produktus – tris sektorius, kurie, ES nuomone, pildo A. Lukašenkos sąjungininkų kišenes. Taip pat apribojamas patekimas į ES kapitalo rinkas.

 

 

Atgal