VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

09.24. ES teigia, kad Iranas yra pasirengęs netrukus atnaujinti branduolines derybas

Europos Sąjungos (ES) diplomatijos vadovas Josepas Borrellis teigė, kad per pirmąjį susitikimą su Irano užsienio reikalų ministru jis buvo patikintas, jog Teheranas yra pasirengęs netrukus atnaujinti branduolines derybas.

ES tarpininkaujamos derybos prasidėjo balandį Vienoje. Jų tikslas – atgaivinti 2015 m. tarp Teherano ir galingųjų pasaulio valstybių sudarytą branduolinę sutartį, kuri liko kyboti ant plauko, kai iš jos 2018 m. vienašališkai pasitraukė tuometis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir sugriežtino Iranui taikomas sankcijas.

Derybos, kurių metu likusios šalys siekia įtikinti Vašingtoną grįžti į sutartį, o Iraną – laikytis savo branduolinių įsipareigojimų, yra įstrigusios nuo birželio, kai Irano prezidentu buvo išrinktas ultrakonservatyvių pažiūrų Ebrahimas Raisi.

Europos Sąjungos (ES) diplomatijos vadovas Josepas Borrellis

ES pranešime teigiama, kad per antradienio susitikimą su naujuoju Irano užsienio reikalų ministru Hosseinu Amiru-Abdollahianu Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos (JTGA) kuluaruose J. Borrellis „dar kartą pabrėžė svarbą sparčiai atnaujinti derybas Vienoje“.

„Irano užsienio reikalų ministras patikino dėl ryžto netrukus atnaujinti derybas“, – priduriama pranešime.

E. Raisi antradienį taip pat išreiškė paramą derybų atnaujinimui. „Islamo respublika naudingomis laiko tokias derybas, kurių rezultatas – visų griežtų sankcijų atšaukimas“, – iš anksto įrašytoje kalboje JT sakė Irano prezidentas.

Šalies Užsienio reikalų ministerijos atstovas Saidas Khatibzadeh antradienį teigė besitikįs derybų pradžios „artimiausiomis savaitėmis“, tačiau nenurodė tikslios datos.

2015 m. branduoline sutartimi Iranui pasiūlyta palengvinti šaliai taikomas JT sankcijas mainais į griežtus ribojimus šalies branduolinei programai, tačiau Teheranas po D. Trumpo pasitraukimo ir sankcijų sugriežtinimo vis labiau tolo nuo savo įsipareigojimų.

D. Trumpo įpėdinis Joe Bidenas yra pareiškęs ryžtą sugrįžti į sutartį, kuri buvo suderėta JAV prezidentaujant Barackui Obamai, o Irane – nuosaikių pažiūrų Hassanui Rouhani.

Anksčiau šį mėnesį neblėso viltys atgaivinti susitarimą, kai Iranas susitarė su JT branduoline agentūra dėl naujo kompromiso stebint šalies branduolinius objektus.

 

Atgal