VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

10.23. Dominuojančia tema bus imigracija

Linas Kojala

Politologas

Prancūzijos prezidento rinkimai - balandį, tačiau jau dabar aiškėja, kad dominuojančia tema bus imigracija.

Apie dešimtadalis prancūzų populiacijos yra imigrantai, tačiau šalis suka į politinę dešinę svarstant apie atvykstančiųjų srautų valdymą, socialinių paslaugų reguliavimą, saugumo iššūkius.

Prezidentas Macronas, dar nepaskelbęs apie antros kadencijos siekį (nors tuo niekas neabejoja), bando įtikinti, kad yra principingas. Neseniai Prancūzija paskelbė drastiškai - 30-50 proc. - apribojanti vizų išdavimą Alžyro, Maroko, Tuniso piliečiams (mat su šiomis šalimis nesusitariama dėl nelegaliai atvykusiųjų sugrąžinimo - kažkur girdėta problema). Kiek anksčiau buvo daryti žingsniai siekiant įtvirtinti sekuliarųjį valstybės pamatą, ir neleisti įsitvirtinti radikalioms atskirų religijų grupėms.

Bet ar to pakaks? Macronas pirmauja apklausose (23-28 proc.), tačiau į antrą vietą pakilo Ericas “prancūziškasis Trumpas” Zemmouras (15-18 proc.). Jo siūlymai - “nulinė imigracija” (t.y. nieko neįsileisti), uždrausti svetimus vardus (ne tik Mahometą, bet ir Keviną), sugrąžinti Prancūziją prie civilizacinių šaknų.

Savo retorika jis stumia į šalį Marine Le Pen, kuri pastaraisiais metais jautėsi užtikrinta dėl pakartotinio antrojo turo prieš Macroną ir siekė auginti savo populiarumą… nuosaikėdama. Ji galimai sukūrė terpę TV žvaigždei Zemmourui, todėl dabar su juo žengia koja kojon. Jos siūlymas - referendumas dėl imigracijos, siekiant panašių tikslų, kaip Zemmouras.

Tą patį siūlo ir centro dešinieji - nors vieningo kandidato kol kas nėra, ir Xavieras Bertrandas, ir Michelis Barnier kalba apie imigracijos stabdymą, socialinių išmokų mažinimą. Savo atsakymų neranda kairieji kandidatai, kurie imigracijos saugumizavimo kontekste kol kas nerado atsakomųjų priemonių (ir yra susiskaldę tarpusavyje).

Visuomenės reakcija, apklausų kontekste, dviprasmiška. Viena vertus, tarp svarbiausių temų imigracija paprastai nusileidžia pandemijai ir ekonominei situacijai. Kita vertus, apie 40 proc. prancūzų teigia, kad pritartų nulinės imigracijos idėjai.

Bene įdomiausia stebėti skirtį tarp Prancūzijos ir Vokietijos. Pastarosios šalies parlamento rinkimų kontekste imigracijos problematika buvo nublankusi - net Alternatyva Vokietijai daugiau akcentavo pandemijos valdymą, o ne migracijos klausimus. Naujoji koalicija taip pat formuojasi kitų dilemų kontekste (nors pastarosiomis dienomis migracija skamba dažniau). Kai kurie vokiečių apžvalgininkai FAZ jau svarsto, kad prancūzai imigracijos temoje yra arčiau Varšuvos ar Budapešto, nei Berlyno.

Tai turės pasekmių ir ES, mat Prancūzija nuo sausio - kampanijos įkarštyje - pradės pirmininkauti ES Tarybai.

Atgal