VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

01.27. J.Assange'ui leista teikti apeliaciją kovoje prieš ekstradiciją į JAV

Vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjo Juliano Assange'o kova už tai, kad nebūtų išduotas Jungtinėms Valstijoms, persikels į Jungtinės Karalystės Aukščiausiąjį Teismą, jam gavus leidimą teikti apeliaciją dėl anksčiau žemesnės instancijos teismo priimto sprendimo.
Londono Aukštasis Teismas leido J.Assange'ui skųsti anksčiau jo priimtą nutartį, atvėrusią kelią išduoti „WikiLeaks“ įkūrėją Jungtinėms Valstijoms, siekiančioms teisti jį dėl šnipinėjimo. Paskelbta nutartis yra naujausias posūkis ilgoje J.Assange'o kovoje siekiant išvengti teismo dėl virtinės kaltinimų, susijusių su daugybės įslaptintų JAV karinių ir diplomatinių dokumentų paviešinimu 2010 metais. Prieš metus Londono apygardos teismo teisėjas atmetė JAV ekstradicijos prašymą, nusprendęs, jog esama rizikos, kad J.Assange'as galėtų pakelti prieš save ranką dėl griežtų sąlygų JAV kalėjime.

J.Assange'as nuo 2019 metų laikomas Londono Belmaršo kalėjime, nors jau atliko anksčiau kitoje byloje jam skirtą bausmę dėl paleidimo už užstatą sąlygų pažeidimo. „WikiLeaks“ įkūrėjas septynerius metus praleido Ekvadoro ambasadoje Londone, kur 2012-aisiais pasiprašė prieglobsčio, kad išvengtų ekstradicijos į Švediją, kur buvo kaltinamas lytiniais nusikaltimais. Vėliau tie kaltinimai buvo panaikinti.
 

Atgal