VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2022.03.09.Izraelio prezidentas per vizitą Turkijoje stengsis atkurti dvišalius santykius

Izraelio prezidentas trečiadienį atvyko į Turkiją susitikti šios šalies prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdohanu).

Tai pirmasis žydų valstybės vadovo vizitas Turkijoje nuo 2007 metų, surengtas šalims dedant pastangas atkurti nutrauktus santykius.

Izraelio prezidento Isaaco Herzogo (Isaako Hercogo) vizitas į Ankarą ir Stambulą buvo pradėtas rengti gerokai prieš Rusijos invaziją į Ukrainą, tačiau ši tema tikriausiai bus paliesta derybose, nes tiek žydų valstybė, tiek Turkija pastarosiomis dienomis ėmėsi tarpininkių vaidmens siekiant užbaigti karą.

Visgi derybose veikiausiai dominuos dvišaliai klausimai, turint galvoje, kad žydų valstybė ir musulmoniška Turkija, aktyviai palaikanti palestiniečių valstybingumo siekį, jau ilgiau nei dešimtmetį nepalaiko diplomatinių santykių.

„Nesutarsime visais klausimais. Izraelio ir Turkijos santykiuose yra gerai žinomų pakilimų ir nuosmukių, taip pat ne itin lengvų momentų pastaraisiais metais“, – prieš išvykdamas sakė I. Herzogas.

„Tačiau mes pamėginsime perkrauti mūsų santykius ir kurti juos apgalvotai bei atsargiai“, – pridūrė jis.

Tarp klausimų, kurie veikiausiai bus aptariami derybose, yra dujų pardavimas Europai – tema, tapusi itin opi vykstant karui Ukrainoje.

Dvišaliai santykiai buvo įšaldyti po 2010 metų gegužę įvykusio incidento, kai Izraelio komandosai surengė nesėkmingai susiklosčiusį reidą prieš šešių laivų flotilę, mėginusią pralaužti Gazos Ruožo jūrinę blokadą.

Per tą incidentą Turkijai priklausančiame laive „Mavi Marmara“ žuvo devyni turkų aktyvistai, o dar vienas vėliau mirė nuo žaizdų.

2016 metais šalys pasirašė susitarimą dėl santykių normalizavimo ir vėl apsikeitė ambasadoriais, tačiau 2018-aisiais susitarimas žlugo po susirėmimų Gazos Ruožo pasienyje, per kuriuos žuvo dešimtys palestiniečių.

Turkija atšaukė savo diplomatus ir išsiuntė iš šalies Izraelio ambasadorių.

Visgi pastaraisiais mėnesiais šalys ėmėsi žingsnių santykiams normalizuoti.

Turkija rodo iniciatyvą

Izraelio prezidento pareigos tradiciškai yra didžia dalimi reprezentacinės, tačiau kairiojo sparno Darbo partijos veteranas I. Herzogas ėmėsi aktyvaus diplomatinio vaidmens.

Nuo liepą įvykusios I. Herzogo inauguracijos Izraelio prezidentas ir Turkijos lyderis jau keliskart kalbėjosi.

Izraelio lyderiai atsargiai žiūrėjo į Turkijos tiesiamą alyvos šakelę.

Tačiau R. T. Erdogano sprendimas paleisti į laisvę izraeliečių porą, kuri lapkritį buvo sulaikyta Stambule dėl kaltinimų šnipinėjimu, tapo „posūkio tašku“, sakė Gallia Lindenstrauss (Galia Lindenštraus) iš Tel Avivo universiteto Nacionalinio saugumo studijų instituto.

Šis reikalas „paskatino dialogą tarp Izraelio bei Turkijos ir iš esmės atvėrė galimybę pagerinti santykius“, sakė ji.

Po 2010-ųjų krizės Izraelis sukūrė strateginį aljansą su Graikija ir Kipru – dviem valstybėmis, seniai jaučiančioms priešiškumą R. T. Erdogano valdomai Turkijai. Pastaraisiais metais šios šalys reguliariai rengė trišalius susitikimus ir bendras karines pratybas.

2019 metais šios trys šalys kartu su kitomis valstybėmis, įkaitant Egiptą ir Jordaniją, taip pat palestiniečių teritorijomis, įkūrė Viduržemio jūros rytų dujų forumą. Turkija į jį nebuvo pakviesta.

2020 metais Izraelis, Graikija ir Kipras, nepaisydami Ankaros prieštaravimų, pasirašė susitarimą dėl „EastMed“ dujotiekio projekto. Tuo vamzdynu numatyta gabenti dujas iš rytinio Viduržemio jūros regiono į Europą.

Jungtinės Valstijos vėliau taip pat išsakė susirūpinimą dėl šio projekto, tvirtindamos, kad kyla klausimų dėl jo „komercinio perspektyvumo“.

Pasak G. Lindenstrauss, pyktis dėl Turkijos neįtraukimo į derybas dėl dujų, vidaus ekonomikos krizė ir didesnė įtampa santykiuose su JAV administracija prezidentu tapus Joe Bidenui (Džo Baidenu) paskatino Ankarą imtis žingsnių taisyti santykius su Izraeliu.

Kai 2020 metais Izraelis tarpininkaujant JAV pasirašė vadinamuosius Abraomo susitarimus dėl santykių su Jungtiniais Arabų Emyratais ir Bahreinu normalizavimo bei ryšių su Maroku atkūrimo, tapo aišku, kad ant diplomatinės sėkmės bangos iškeltam Izraeliui atkurti gerus dvišalius santykius su Ankara yra kur kas mažiau svarbu negu Turkijai – su žydų valstybe, sakė G. Lindenstrauss.

Ukraina, Graikija, Kipras

Tvyrant nerimui dėl tiekimo sutrikimų po Rusijos invazijos į Ukrainą, I. Herzogas ir R. T. Erdoganas gali aptarti galimybes eksportuoti Izraelio dujas į Europą per Turkiją. Sausį tokią idėją iškėlė Turkijos prezidentas.

Regioniniai ryšiai taip pat išlieka jautriu klausimu. I. Herzogas prieš kelionę į Turkiją apsilankė Graikijoje ir Kipre, kad nuramintų abi Izraelio sąjungininkes.

„Žinoma, kai supurtoma tarptautinė tvarka, yra gerai ir teisinga išlaikyti stabilumą ir partnerystę mūsų regione, ir aš pabrėžiau tai per vizitus Graikijoje bei Kipre, kur lankiausi pastarosiomis savaitėmis“, – prieš išskrisdamas į Izraelį sakė I. Herzogas.

G. Lindenstrauss sakė, kad R. T. Erdogano pastangos pagerinti ryšius su Izraeliu „atspindi nuosaikesnę Turkijos užsienio politiką, tačiau tai taip pat yra geros naujienos Graikijai bei Kiprui“.

I. Herzogas per vizitą taip pat susitiks su Stambulo žydų bendruomenės nariais. Į Izraelį prezidentas sugrįš ketvirtadienį.

 

 

 

Atgal