VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2022.06.16.Kanada ir Danija užbaigė „viskio karą“ dėl Arkties salos

Kanada ir Danija galutinai užbaigė daugiausia geraširdišką „viskio karą“ dėl mažytės, nederlingos ir negyvenamos salos Arktyje – teritorinį ginčą, ne vieną dešimtmetį spręstą tokiais „ginklais“ kaip vėliavos ir alkoholio buteliai.

Per pasirašymo ceremoniją Otavoje, dalyvaujant Kanados ir Danijos užsienio reikalų ministrams, abi šalys oficialiai paskelbė apie susitarimą padalyti Hanso salą ir faktiškai sukurti pirmąją sausumos sieną tarp Kanados ir Europos. Inksto formos salos padalijimas ir 49 metus trukusio nepiktybinio konflikto užbaigimas sulaukė pagyrų kaip taikaus teritorinių ginčų sprendimo pavyzdys – skirtingai nei žemių užgrobimas per Rusijos invaziją į Ukrainą. „Arktis yra tarptautinio bendradarbiavimo švyturys, kur vyrauja teisės viršenybė“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kanados užsienio reikalų ministrė Melanie Joly.

„Kadangi iškilo grėsmė pasaulio saugumui, tokioms demokratinėms valstybėms kaip Kanada ir Danija kaip niekada svarbu dirbti kartu – drauge su čiabuvių tautomis – siekiant išspręsti nesutarimus laikantis tarptautinės teisės“, – pridūrė ministrė. Nerimtas ginčas dėl 1,3 kv. km ploto Hanso salos, esančios tarp Elsmyro ir Grenlandijos, kilo 1973 metais, kai buvo nubrėžta jūrų siena tarp Kanados ir Danijos karalystei priklausančios Grenlandijos. Pastaraisiais dešimtmečiais danai ir kanadiečiai sraigtasparniais atskrisdavo į šią uolingą salą ir reikšdavo į ją pretenzijas, provokavusias diplomatinius protestus, internetines kampanijas ir net raginimus Kanadoje boikotuoti daniškus kepinius. Per šiuos vizitus, kuriuose dalyvaudavo ministrai, kiekviena pusė iškeldavo savo vėliavą ir palikdavo komiškų užrašų ir po butelį viskio ar kito alkoholio kitai šaliai. „Daugelis tai vadino „viskio karu“. Manau, kad tai buvo draugiškiausias iš visų karų“, – per spaudos konferenciją su Danijos kolega Jeppe Kofodu sakė M.Joly, kalbėdama apie teritorinį ginčą, kuriame per pastaruosius dešimtmečius dalyvavo net 26 užsienio reikalų ministrai. J.Kofodas savo ruožtu pabrėžė, kad ginčas išspręstas laikais, kai „taisyklėmis pagrįsta tarptautinė tvarka spaudžiama“, o demokratinės vertybės „puolamos“. „Matome, kaip kitoje pasaulio dalyje daromi šiurkštūs tarptautinių taisyklių pažeidimai“, – pareiškė ministras, turėdamas omenyje Rusijos karą prieš Ukrainą. „Mes, priešingai, parodėme, kaip galima taikiai išspręsti ilgalaikius ginčus žaidžiant pagal taisykles“, – sakė J.Kofodas ir pridūrė besitikįs, jog Kanados ir Danijos patirtis „įkvėps kitas šalis eiti tuo pačiu keliu“. Apsikeitę buteliais, M.Joly ir J.Kofodas juokais atmetė galimybę, kad Kanada galėtų įstoti į ES, nes abi šalys dabar turi bendrą sausumos sieną. M.Joly šmaikštavo, kad kuris nors kanadiečių dainininkas turėtų sudalyvauti kitame „Eurovizijos“ dainų konkurse, o J.Kofodas atsakė: „Sveika atvykusi į Europos žemyną, Kanada!“
del-arkties-salos-57-1694128?copied

Atgal