VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2022.07.21. Su JK parlamentu B. Johnsonas atsisveikino garsia fraze iš kino filmo

 

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) trečiadienį savo paskutinę kalbą Bendruomenių Rūmuose aidint parlamentarų plojimams užbaigė garsiąja fraze iš juostos „Terminatorius 2: paskutinio teismo diena“ (Terminator 2: Judgment Day): „Hasta la vista, baby!“ (Iki pasimatymo, vaikeli).

Per paskutinę savo, kaip vyriausybės vadovo, klausimų ir atsakymų sesiją parlamente B. Johnsonas, kaip įprastai, neieškojo žodžio kišenėje, atsikirsdamas kritikams. Jis gynė savo trejus audringus darbo metus, pradedant „Brexitu“, vakcinomis nuo koronaviruso ir baigiant Ukraina, bei gyrė pretendentus, besivaržančius dėl teisės pakeisti jį prie Konservatorių partijos vairo ir premjero poste.

Ketvirtadienį Bendruomenių Rūmų nariai išeis vasaros atostogų, o naujasis lyderis bus paskelbtas rugsėjo 5-ąją, kai parlamentas vėl susirinks.

Didžiausios opozicinės Leiboristų partijos lyderis Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) savo kalboje akcentavo trijų konservatorių kandidatų į premjerus – Rishi Sunako (Rišio Sunako), Liz Truss (Liz Tras) bei Penny Mordaunt (Peni Mordont) – aštrius pasisakymus vienas kito atžvilgiu ir jų aštrią kritiką savo vyriausybės veiklai.

Teigiama, kad Dauningo gatvė aktyviai vykdo kampaniją „bet kas, tik ne Rishi“, kaltindama buvusį iždo kanclerį organizavus ministrų kabineto maištą. Dėl šio maišto B. Johnsonas šį mėnesį buvo priverstas atsistatydinti iš Konservatorių partijos pirmininko posto po virtinės skandalų, be kita ko, ir dėl pasilinksminimų Dauningo gatvėje, kai šalyje galiojo griežti COVID-19 pandemijos suvaržymai.

„Nelabai atidžiai seku šį reikalą“, – sakė B. Johnsonas apie torių kovą dėl partijos pirmininko posto, išprovokuodamas juoko bangą.

Tačiau jis pagyrė R. Sunaką už ekonomikos valdymą pandemijos metu ir sakė, kad bet kuris iš likusių kandidatų lengvai sutriuškintų leiboristus.

Trečiadienį vakare po torių parlamentarų balsavimo paaiškėjo, kad kovą dėl Konservatorių partijos pirmininko ir šalies premjero postų tęs R. Sunakas ir L. Truss. Jie likusią vasaros dalį vykdys rinkimų kampaniją iki lemiamo Konservatorių partijos narių balsavimo, kurio rezultatai paaiškės rugsėjo 5-ąją.

B. Johnsonas davė pretendentams keletą patarimų, ragindamas juos „laikytis arti amerikiečių, palaikyti ukrainiečius, visur ginti laisvę ir demokratiją“.

„Mažinkite mokesčius ir panaikinkite reguliavimą visur, kur tik galite, kad ši šalis taptų geriausia vieta gyventi ir investuoti... Sutelkite dėmesį į kelią pirmyn, bet niekada nepamirškite pasižiūrėti į galinio vaizdo veidrodėlį“, – kalbėjo premjeras.

„Ir nepamirškite, kad svarbiausia yra ne „Twitter“, o žmonės, kurie mus čia delegavo“, – pridūrė jis.

58 metų B. Johnsonas sakė, kad darbas premjero poste buvo didžiausia jam suteikta garbė.

„Padėjau pasiekti didžiausią torių daugumą per 40 metų ir didžiulę JK politikos pertvarką“, – pridūrė jis.

„Mes transformavome savo demokratiją ir atkūrėme nacionalinę nepriklausomybę... Padėjau šiai šaliai įveikti pandemiją ir gelbėti kitą šalį nuo barbarizmo – ir, atvirai kalbant, jau vien to to pakanka“, – sakė B. Johnsonas.

„Misija iš esmės įvykdyta“, – pridūrė jis.

Atgal