VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2022.11.14. Moralinė mūsų pareiga padėti užpultiems regiono kaimynams

Laurynas Kasčiūnas

Rusijos pajėgoms pasitraukus iš Chersono miesto, 70 procentų Khersono srities šiuo metu toliau lieka okupuota. Maždaug tiek šiuo metu okupuota ir Zaporižios srities (užgrobta didžiausia Europoje ten esanti atominė elektrinė). Daugiau kaip pusė Donecko srities ir beveik visa Luhansko sritis yra kontroliuojami Rusijos pajėgų. Ir žinoma šiuo metu aneksuota visa Krymo autonominė respublika. Rusijos pajėgos yra įsitvirtinę keliose procentuose Kharkivo bei Mykolajivo sričių.

Tai ne tik didžiulės ir strategiškai svarbios Ukrainos žemės, bet ir milijonai ukrainiečių, kurie yra karo nusikaltėlių įkaitai.

Todėl niekas neturi jokios teisės daryti spaudimo Ukrainai ar kurti nepalankias sąlygas jos kontratakai prieš Rusijos okupacines pajėgas, siekiant išvaduoti savo teritorijas ir išgelbėti ten esančius savo žmones. Šiandien būtina stiprinti ginkluotės sistemų tiekimą Ukrainai, didinant Ukrainos kariuomenės ugnies galią. Penktadienį tai aiškiai mums, Lietuvos Seimo degacijai, Kyjive išsakė ir Ukrainos Prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Tai moralinė mūsų pareiga padėti užpultiems regiono kaimynams, tačiau ir Vakarų bei mūsų valstybės nacionalinio saugumo interesas. Kuo silpnesnė agresorė Rusija, tuo mažiau galimybių ji turi puldinėti savo kaimynes. Todėl visi turime rasti būdų kaip didinti karinę techninę paramą Ukrainai. Tik tai padės greičiau baigti karą. Kito būdo nėra.

Atgal