VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2022.11.14.Karo Ukrainoje nutraukimas išgelbėtų pasaulio ekonomiką

Jungtinių Valstijų iždo sekretorė Janet Yellen (Džanet Jelen) pirmadienį prieš Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą Indonezijoje darė spaudimą Rusijai, sakydama, kad geriausias būdas nutraukti pasaulinę ekonominę sumaištį – sustabdyti karą Ukrainoje.

„Nutraukti Rusijos karą yra moralinė būtinybė ir geriausias dalykas, kurį galime padaryti pasaulio ekonomikai“, – sakė J. Yellen žurnalistams, susitikusi su Prancūzijos kolega Bruno Le Maire‘as (Brunas Le Meras) kurortinės Balio salos Nusa Dua mieste.

Aukštos degalų ir maisto kainos – vieni svarbiausių klausimų, kurie bus aptariami aukščiausiojo lygio susitikime, ir tik nedaugelis G-20 šalių išvengė ekonominio nuopuolio.

J. Yellen tikėsis, kad kaltindama Rusiją sukurs diplomatinį spaudimą, kad karas būtų nutrauktas.

Šalis šeimininkė Indonezija paragino surengti derybas ir taikiai išspręsti konfliktą, tačiau, kaip ir kitos G-20 narės Kinija, Pietų Afrika ir Indija, vengė tiesiogiai kritikuoti Rusiją.

Viršūnių susitikime taip pat turėtų būti aptartas poreikis pratęsti Turkijai ir Jungtinėms Tautoms tarpininkaujant sudarytą susitarimą, pagal kurį gyvybiškai svarbūs Ukrainos eksportuojami grūdai ir trąšos gali būti saugiai gabenami per Juodąją jūrą.

Ukraina yra viena didžiausių abiejų produktų gamintojų pasaulyje. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, atrodė, ketino atsisakyti susitarimo, tačiau susidūrė su aštria besivystančių šalių reakcija.

Dabartinis susitarimas baigiasi lapkričio 19 dieną. B. Le Maire‘as pabrėžė, kad reikia kovoti su Rusijos invazijos daromu poveikiu, būtent su sparčiai augančiomis degalų kainomis Europoje.

„Tikrai manau, kad pirmas klausimas, kurį turime svarstyti, yra, kaip sumažinti energijos kainas ir atsikratyti infliacijos“, – sakė jis.

 

Atgal