VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2023.04.03. Japonijoje beveik 1,5 mln. žmonių gyvena kaip atsiskyrėliai, atskleidė tyrimas

Beveik 1,5 mln. darbingo amžiaus žmonių Japonijoje yra socialiniai atsiskyrėliai, o penktadalis jų pagrindine užsisklendimo priežastimi įvardija COVID-19 pandemiją, rodo vyriausybės atliktas tyrimas.

Ši apklausa yra pirmasis oficialus išsamus Japonijos tyrimas apie „hikikomori“, arba „uždarų žmonių“, paplitimą – reiškinį, palietusį didelę visuomenės dalį, apimančią ir paauglius, ir pagyvenusius žmones.

Japonija

Priežastys, dėl kurių pasitraukiama iš japonų visuomenės gyvenimo, kuris pasižymi konformizmu ir orientacija į darbą, yra įvairios – nuo nedarbo iki depresijos ar patyčių mokykloje ir darbe. Vieni „hikikomori“ žmonės išeina iš namų tik apsipirkti maisto produktų ar užsiimti pomėgiais, kiti – kraštutiniai atvejai – apskritai retai kada išeina iš namų, teigiama Vyriausybės kanceliarijos tyrime. Jame nurodoma, kad maždaug du procentai 15-64 metų amžiaus respondentų tam tikru mastu pasitraukė iš visuomenės, o tai, pareigūnų skaičiavimais, sudaro 1,46 mln. žmonių. Dažniausia pasitraukimo iš visuomenės priežastis, kurią nurodė respondentai, buvo „išėjimas iš darbo“. Antroje vietoje – koronaviruso pandemija, kurią kaip pagrindinę priežastį nurodė 18 proc. 15-39 m. amžiaus ir 20 proc. 40-64 m. amžiaus asmenų. Vyriausybės kanceliarija teigia, kad nėra ankstesnių duomenų, kuriuos būtų galima tiesiogiai palyginti su naujaisiais skaičiais.

 

Atgal