VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2023.06.23. A. Duda: Lenkijos užsienio politikos tikslas – strateginis Rusijos pralaimėjimas

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda pareiškė, kad Lenkijos užsienio politikos tikslas yra strateginis Rusijos pralaimėjimas kare prieš Ukrainą, nes tai taip pat yra ir Lenkijos saugumo klausimas.

Prezidentas tai sakė ambasadoriams Lenkijoje per kasmetinį Užsienio reikalų ministerijos organizuojamą susitikimą.
Pasak A. Dudos, tai svarbi akimirka Lenkijos istorijoje, nes „artimiausiais dešimtmečiais, o gal ir šimtmečiais iškilo pavojus Lenkijos valstybės likimui, jos padėčiai, saugumui ir svarbai“. Jis pridūrė, kad šalies užsienio tarnyba privalo siekti, kad Lenkijos balsas būtų labai aiškiai girdimas. Rusijos agresijos problema yra svarbiausia Lenkijos užsienio politikos tema, nes tai yra ir Lenkijos saugumo klausimas, sakė A. Duda. „Rusija laiko Lenkiją šalimi, kuri arba bus jai pavaldi ir nuo jos priklausoma, arba jos priešė“, – perspėjo A. Duda.

Andrzejus Duda

„Rusų mentalitetas yra imperinis ir kolonijinis, nepripažįstantis jokių argumentų, tik jėgos argumentą. Tai turi baigtis kartą ir visiems laikams“, – sakė Lenkijos prezidentas ir pridūrė, kad imperializmo dvasia giliai įsišaknijusi visoje Rusijos visuomenėje. Vienintelis būdas pakeisti šį mentalitetą – visiškas Rusijos pralaimėjimas. „Rusai turi pajusti kartų pralaimėjimo skonį, kad liautųsi taip mąstę apie pasaulį“, – sakė jis.
Pasak A. Dudos, Ukraina privalo laimėti, nes „bet koks žeminantis kompromisas“ arba karo baigtis Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui „neprarandant veido“ bus tik konflikto įšaldymas, artimoje ateityje lemsiantis galbūt dar didesnės agresijos protrūkį. „Todėl mūsų užsienio politikos tikslas šiuo požiūriu yra atvesti į padėtį, kurioje Rusija patirs strateginį pralaimėjimą, Ukraina laimės, o karo šmėkla visam laikui bus pašalinta nuo mūsų sienų“, – sakė A. Duda. Jis taip pat pareiškė, kad Lenkijos diplomatija turi traktuoti Aliaksandro Lukašenkos režimo valdomą Baltarusiją kaip valstybę, kartu su Rusija atsakingą už V. Putino karą. „Baltarusija yra ne tik šalis, oficialiai remianti Rusiją, bet ir vienintelė de facto prisidėjusi prie karo veiksmų, suteikusi savo teritoriją kritišku karo etapu, kad Ukraina galėtų būti tiesiogiai užpulta iš šiaurės“, – sakė A. Duda ir pridūrė, kad todėl Lenkija privalo siekti, kad tarptautinė bendruomenė „įvestų ir sustiprintų visas įmanomas sankcijas Baltarusijai“. „Tuo pačiu metu negalime pamiršti baltarusių tautos, kuri, kitaip nei rusai, nėra apsinuodijusi imperializmo dvasia“, – sakė A. Duda.

 

Atgal