VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2023.09.10.Žemės drebėjimo Maroke aukų skaičius viršijo 1 000

Maroke per naktį įvykusį stiprų žemės drebėjimą žuvo daugiau kaip 1 000 žmonių, o dar daugiau kaip 1 tūkst. buvo sužeisti, daugelis jų – sunkiai, šeštadienį pranešė vidaus reikalų ministerija.

Patvirtinta, kad žuvo iš viso 1 037 žmonės, o 1 204 buvo sužeisti, iš jų 721 yra kritinės būklės, rašoma ministerijos paskelbtame pranešime.

JAV geologijos tarnyba (USGS) pranešė, kad 6,8 balo žemės drebėjimas įvyko už 72 km į pietvakarius nuo turistų pamėgto Marakešo 18,5 km gylyje penktadienį 23 val. 11 min. vietos (šeštadienį 1 val. 11 min. Lietuvos) laiku. 

Jis taip pat buvo juntamas pakrantės miestuose Rabate, Kasablankoje ir Suvairoje.

„Pajutome labai stiprų drebėjimą ir supratau, kad tai buvo žemės drebėjimas“, – naujienų agentūrai AFP telefonu pasakojo 33 metų Abdelhakas El Amrani (Abdelhakas Amranis) iš Marakešo.

„Mačiau judančius pastatus. Nebūtinai turime pakankamai refleksų tokiai situacijai. Tada išėjau į lauką ir ten buvo daug žmonių. Visi žmonės buvo ištikti šoko ir panikos. Vaikai verkė, o tėvai buvo sutrikę“, – nurodė jis. 

„Elektra dingo 10 minučių, taip pat ir (telefono) tinklas, bet paskui vėl buvo įjungtas“, – sakė A. El Amrani. 

„Visi nusprendė likti lauke“, – pareiškė jis. Tai buvo stipriausias žemės drebėjimas Šiaurės Afrikos karalystės istorijoje, o vienas ekspertas jį apibūdino kaip „didžiausią regione per daugiau nei 120 metų“.

„Ten, kur niokojantys žemės drebėjimai yra reti, pastatai paprasčiausiai nėra pakankamai tvirti, todėl daugelis jų sugriūva, tad būna daug aukų“, – sakė Londono universitetinio koledžo profesorius emeritas Billas McGuire'as (Bilas Makgvairas).

Manoma, kad buvo padaryta didelė žala

„Drebėjimo metu girdėjome riksmus“, – AFP pasakojo Suvairo, esančio už 200 km į vakarus nuo Marakešo, gyventojas, nenurodęs savo vardo ir pavardės.

„Žmonės būriuojasi aikštėse, kavinėse, mieliau miega lauke. Nukrito fasadų gabalai“, – pridūrė jis. 

USGS PAGER sistema, kuri preliminariai nustato žemės drebėjimų padarinius, paskelbė raudonąjį pavojaus signalą dėl ekonominių nuostolių, nurodžiusi, kad greičiausiai buvo padaryta didžiulė žala, o nelaimės mastas gali būti itin didelis.

Anot USGS, į ankstesnius tokio pavojaus lygio įvykius tekdavo reaguoti nacionaliniu arba tarptautiniu lygiu.

Pasaulinės interneto stebėsenos bendrovės „NetBlocks“ duomenimis, Marakeše dėl elektros tiekimo trikdžių sutriko interneto ryšys.

Žemės drebėjimas buvo juntamas ir kaimyniniame Alžyre. Šios šalies civilinė gynyba pareiškė, kad žemės drebėjimas nepadarė jokios žalos gyventojams ar pastatams. 

2004 metais Maroko šiaurės rytuose esančiame Al Choseime įvykus žemės drebėjimui žuvo mažiausiai 628 žmonės ir dar 926 buvo sužeisti.

1980-aisiais kaimyninį Alžyrą sukrėtęs 7,3 balo žemės drebėjimas buvo vienas didžiausių ir pražūtingiausių šalies istorijoje.

Jis nusinešė 2,5 tūkst. žmonių gyvybių ir paliko mažiausiai 300 tūkst. žmonių be pastogės.

Atgal