VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2023.09.15. Tarptautinis Baudžiamasis Teismas atidarė biurą Kyjive

 

 

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT), pasak Ukrainos generalinio prokuroro Andrijaus Kostino, atidarė biurą Kyjive. Tai didžiausias TBT biuras už Hagos ribų, rašė jis X tinkle, turėdamas omenyje TBT būstinę Nyderlanduose. Tai esą „svarbus žingsnis kelyje į teisingumo atkūrimą“.
Biuro atidarymas yra dalis pastangų patraukti rusių karius atsakomybėn už galimus karo nusikaltimus. Ukraina, „priešingai nei nusikalstamas Rusijos režimas, neturi ką slėpti“, teigė A. Kostinas. Jo šalis bus „skaidri“ ir suteiks TBT ekspertams prieigą prie nusikaltimų vietų bei leis susipažinti su įrodymais bei liudijimais. „Darysime viską, ką galime, jog garantuotume, kad TBT ekspertai galėtų savo akimis pamatyti agresoriaus nusikaltimų padarinius ir padarytų nepriklausomas išvadas“, – pažymėjo prokuroras. Kyjivas, anot jo, su „visu civilizuotu pasauliu“ turi bendrą tikslą: „garantuoti, kad agresorius už visus įvykdytus nusikaltimus būtų patrauktas atsakomybėn“.

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas
Vyriausybė Kyjive kovą atvėrė kelią TBT biuro atidarymui Ukrainoje. Ukraina siekia, jog būtų įsteigtas specialusis tribunolas Rusijos vadovybei teisti dėl 2022 m. vasarį pradėtos invazijos. Liepą Hagoje buvo įsteigta tarptautinė institucija agresijos prieš Ukrainą nusikaltimams tirti. A. Kostinas tada kalbėjo apie „istorinį“ žingsnį specialiojo tribunolo link.
Hagoje įsikūręs TBT nuo 2002 m. vykdo baudžiamąjį persekiojimą už ypač sunkius nusikaltimus, pavyzdžiui, karo nusikaltimus. Kovą jis išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį dėl spėjamo tūkstančių ukrainiečių vaikų pagrobimo į Rusiją.

Atgal