VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2023.09.29. Azerbaidžanas ragina etninius armėnus nepalikti Kalnų Karabacho

Azerbaidžanas ragina etninius armėnus nepalikti Kalnų Karabacho

Azerbaidžanas pareiškė norintis, kad etniniai armėnai liktų Kalnų Karabache.

„Raginame armėnus gyventojus nepalikti savo namų ir tapti daugiatautės Azerbaidžano visuomenės dalimi“, – pareiškė Azerbaidžano užsienio reikalų ministerija po to, kai vos per kelias dienas į Armėniją pabėgo daugiau nei pusė regiono gyventojų.

Jerevanas pranešė, kad 70 tūkst. iš maždaug 120 tūkst. regiono gyventojų atvyko į Armėniją po to, kai Azerbaidžanas sekmadienį po devynių mėnesių atvėrė kelią, jungiantį Kalnų Karabachą su Armėnija.

Iš Kalnų Karabacho besitraukiantys vietos gyventoji / AP nuotr.

Separatistinio Kalnų Karabacho vadovas anksčiau ketvirtadienį pasirašė dekretą dėl nepripažintos respublikos egzistavimo nutraukimo iki šių metų pabaigos.

Baku savo pareiškimą paskelbė po to, kai Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas apkaltino Azerbaidžaną vykdant etninį valymą ir išvarant žmones.

„Nikolas Pašinianas puikiai žino, kad Armėnijos gyventojai palieka Karabachą savo noru“, – pareiškė Užsienio reikalų ministerija.

„Tai yra jų asmeninis sprendimas, kuris neturi nieko bendra su priverstine migracija“, – sakoma jos pranešime.

Rusija nemato priežasties armėnams bėgti

Maskva teigė, kad armėnams, bėgantiems iš Kalnų Karabacho, kurio kontrolę perėmė Baku, nėra ko bijoti, taip turbūt atmesdamas Armėnijos pareiškimus apie etninį valymą šiame separatistiniame regione.

„Sunku pasakyti, kas kaltas dėl masinio armėnų traukimosi, nėra jokios tiesioginės priežasties tokiems veiksmams“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Vis dėlto žmonės išreiškia troškimą išvykti (...). Tiems, kas priėmė tokį sprendimą, turėtų būti sudarytos normalios gyvenimo sąlygos“, – pridūrė jis.

 

 

Atgal