VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2024.03.24. Tūkstančiai žmonių Izraelyje reikalavo įkaitų paleidimo

 

 

 

Tūkstančiai žmonių šeštadienio vakarą Izraelyje išėjo į gatves, reikalaudami išlaisvinti islamistinio „Hamas“ judėjimo rankose esančius įkaitus ir protestuodami prieš premjero Benyamino Netanyahu vyriausybę, praneša agentūra „Reuters“.

„Laikas eina, grąžinkite juos namo“, – Tel Avive reikalavo demonstrantai. Jie gatvėse miesto centre sukėlė kelis nedidelius gaisrus, taip blokuodami vieną pagrindinių transporto arterijų. Protestas buvo nukreiptas ir prieš B. Netanyahu, kurį kritikai kaltina nesuvaldžius krizės po spalio 7 d. „Hamas“ surengto išpuolio Izraelio pietuose. Kaip jau ankstesniais šeštadieniais, žmonės reikalavo vyriausybės atsistatydinimo ir naujų rinkimų. Viena oratorių sakė: „Mano pusbrolis Oferis jau 169 dienas yra „Hamas“ nelaisvėje. O mes jau 169 dienas esame savo vyriausybės nelaisvėje“.

„Hamas“ ir kitų ekstremistinių grupuočių teroristai spalio 7 d. Izraelyje nužudė 1 200 žmonių ir paėmė daugiau kaip 250 įkaitų. Nuo tada Izraelis atakuoja Gazos Ruožą, kad visiems laikams sutriuškintų „Hamas“. Kiek daugiau nei 100 įkaitų buvo paleisti per paliaubas lapkritį.

Izraelio kariuomenė vasario pradžioje pareiškė, kad 31 įkaitas Gazos Ruože yra negyvas. Beveik 100 pagrobtųjų turėtų būti gyvi. Dėl jų iškeitimo į palestiniečių kalinius šiuo metu Izraelis derasi tarpininkaujant JAV, Katarui ir Egiptui.

Atgal