VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2024.03.25. Rusijos opozicija sukritikavo V. Putino nesugebėjimą apsaugoti šalies gyventojų

 

Rusijos opozicija sukritikavo Vladimirą Putino sulaužius pažadą užtikrinti šalies gyventojų saugumą po to, kai Maskvos koncertų salėje įvyko mirtinas išpuolis. Opozicija teigia, kad šalies žvalgybos agentūros per daug susitelkusios į Kremliaus kritikų medžioklę, o ne į realias grėsmes. Kyla klausimų, kaip galingas šalies saugumo aparatas nesugebėjo sutrukdyti daugiausiai aukų pareikalavusios atakos Rusijoje per du dešimtmečius – net kai Vakarų šalys prieš dvi savaites viešai ir privačiai įspėjimo apie grėsmę.

Ivanas Ždanovas

„Įspūdinga mūsų saugumo tarnybų nekompetencija“, – sakė buvęs velionio opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno kovos su korupcija fondo vadovas Ivanas Ždanovas. V.Putinui, buvusiam sovietų šnipui ir kadaise dirbusiam FSB saugumo agentūros vadovu, kaltinimai žvalgybos nesėkme gali būti itin skaudūs. Jis atėjo į valdžią paskutinę 1999 m. dieną, žadėdamas Rusijai saugumą, kai, vykstant karui Čečėnijoje, sukilėliai rengė daugybę išpuolių.
Pirmaisiais V. Putino prezidentavimo metais kovotojai šturmavo vieną Maskvos teatrą, paėmę įkaitais daugiau nei 900 žmonių, ir surengė Beslano mokyklos apgultį, per kurią žuvo daugiau nei 300 žmonių, daugiausia vaikų. Naujasis prezidentas netrukus ėmė riboti rusų pilietines laisves ir pradėjo vis griežtesnį susidorojimą su savo oponentais, kurį pateisino būtinybe panaikinti terorizmo grėsmę. „Dešimtmečius mums buvo sakoma, kad mūsų teisių apribojimas yra būtinas dėl mūsų pačių saugumo“, – savaitgalį „Telegram“ rašė I. Ždanovas. „Tačiau teroristiniai išpuoliai nesiliauja, o FSB užsiima viskuo, išskyrus tiesiogines savo pareigas – žudo savo politinius oponentus, šnipinėja piliečius ir patraukia baudžiamojon atsakomybėn žmones, kurie nusiteikę prieš karą.“ – priekaištavo jis.

 

Atgal