VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Poezija

04 25. Širdies gėrio, gilios išminties ir nuoširdaus humoro prisotintas vakaras

Dr. Aldona Vasiliauskienė

„Nieko nėra

tavyje, kas mestų

baltą šešėlį,

tai tik popieriaus lapas,

vėliava, kurią iškeli

kai pasiduodi.“

Alvydas Katinas

2015 m. balandžio 7 d. Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos perpildytoje konferencijų salėje vyko Utenos savivaldybės mero – poeto Alvydo Katino tik ką dienos šviesą išvydusios poezijos knygos „Vaikšto vienas“ (išleido Lietuvos rašytojų sąjunga) pristatymas. Tai jau trečioji Alvydo Katino poezijos knyga. Pirmoji „Sienos iš vėjo“ (2005), antroji – „Nugalėję lygumas“ (2011) buvo išleistos Utenoje (UAB „Utenos Indra“).

Iš „Katinų parodos“ A. M. Miškinių viešojoje bibliotekoje.  Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

Renginį vedęs poetas Alvydas Katinas pristatė teatro, televizijos ir kino aktorių, filmų garsintoją, dainų autorių ir atlikėją bardą Giedrių Arbačiauską ir Lietuvos literatūros kritiką, spaudos darbuotoją ir knygos „Vaikšto vienas“ redaktorių Valentiną Sventicką.

Pristatydamas savo kūrybos knygą poetas A. Katinas sakė, kad ji kukli. Viršelis – jo asmeninio katino nupėduotas (nuotrauka iš katino įmintų pėdų Juknėnuose mero A. Katino garaže). „Sakoma, kad dideliame žymiausių kūrėjų šešėlyje ir aš pasijuntu didesnis, tačiau aš sakau, - kalbėjo poetas, kad kiekvienas žmogus turi suvokti savo vietą. Buvo, yra ir bus už tave darančių geriau, daugiau ir garbingiau. Aš seniai suvokiau šią tiesą, todėl manęs negriaužia pavydas“.

Knygos redaktorius Valentinas Sventickas išsakė daug svarbių, prasmingų minčių, apžvelgdamas autoriaus Alvydo Katino trečiąją poezijos knygą. Jis sakė, kad poetas – kūrėjas tikras, žmogiškas ir paprastai suprantamas, jaučiama iš ko išaugsi jo kūryba. Kūrybos atramos: erdvė, tėviškė - gimtinė, namai. Politinė kalba suranda savo realijas. A. Katinas nebijo tarmybių kūryboje, kalbama ir rimtai, ir pažaisdamas. Išskirtinas jo poezijos susidraugavimas su pokštu: pavadinimas ir iliustracijos „Vienas vaikšto“. Poetas „nerimtai“ kalba apie rimtus dalykus ir tai yra tikra. Jis nesideda esąs kitoks negu visi.

A. Katino kūrybą V. Sventickas lygino su daugeliu žymiausių poetų kūryba. A. Katinas geba išsitarti lakoniškai, kurti nuotaiką, tampančią iškalbinga: susimąstymas apie kūrybą. Ką turi poetas, rašąs eilėraščius? Jis turi save, savo mintis, jausmus, gebėjimą išsisakyti. Tada centre iškyla asmenybė.

Prie „Katinų parodos“ stendų. Iš kairės: Žaneta Kibickienė, Daiva Katinienė ir Antanas Kibickas

Poetas A. Katinas kalbėjo apie paminklą sau (daugelis jam jau siūlė pasistatyti paminklą): didžiulė atversta balta knyga, o ant jos guli didelis juodas katinas iškėlęs dešinę leteną. Utenos savivaldybės meras pateikė humoristinę viziją; „Žąsys išgelbėjo Romą, arklys – pražudė Troją, o aš matau paminklą – didelę baltą knygą, ant kurios guli didžiulis juodas katinas iškėlęs dešinę leteną su įrašu: „Susimąstyk, praeivi, į ką veda katinai!“

V. Sventickas klausė: „Kaip atsiranda eilėraštis?“

Poetas atsakęs: „Laukiu, kol ateina praskaidrėjimas – sielos pragiedrėjimas. Po daugelio kasdienių posėdžių miesto savivaldybėje negali net galvoti apie kūrybą – mero pareigos, darbų gausa reguliuoja kitaip negu norėtumei. Darbe „prisivalgai“ socialinių dalykų, tad tos problemos jau nebėra svarbiausios kūryboje...“

Tarp daugelio autoritetų A. Katinas paminėjo ir Antaną Miškinį (1905 02 11–1983 12 16), nes tik užaugus ir ne vieną kartą perskaičius jo kūrybą, pasikeitė vaikystėje susidaryta savotiška nuomonė. A. Katinas minėjo Justiną Marcinkevičių (1930 03 10–2011 02 16), Algimantą Baltakį, Voldemarą Kukulą (1959 02 07–2011 08 06). Kalbėjo, kad suvokdamas savo vietą – jų nemėgdžioja.

Alvydo Katino knygos „Vaikšto vienas“ pristatymas. Iš kairės Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas, Lietuvos literatūros kritiką, spaudos darbuotoją ir knygos „Vaikšto vienas“ redaktorius Valentinas Sventickas ir aktorius bardas Giedrius Arbačiauskas

 Poetas A. Katinas šmaikščiai paklausė savo redaktoriaus:

„Redaguodamas mano poezijos posmus jūs gavote Nacionalinę kultūros ir meno premiją. Tai atsitiktinumas ar dėsningumas?“

Poetas pasakojo, kad beveik trejus metus kūręs ir, parašęs apie 140 eilėraščių, atidavė redaguoti kritikui Valentinui Sventickui. Susitikus, paaiškėjo, kad ne viskas taip gerai ir sklandžiai, kaip tikėtasi: „Ką rašiau tris metus, perrašiau per tris savaites, atsižvelgdamas į Valentino Sventicko pastabas“.

Poezijos knygos pristatymas – renginys, persmelktas gilių, subtilių minčių – tai nuotaikingas knygos pristatymas.

Aktorius Giedrius Arbačiauskas ne tik atliko muzikinius numerius (daugiausia Henriko Radausko (1910 04 23–1970 08 27) posmais, bet ir nepaprastai išraiškingai skaitė pristatomos poezijos knygos „Vaikšto vienas“ lyrikos posmus, palydimus gausiais aplodismentais bei juoku. Ypatingų Alvydo žodžių parašytų žmonai Daivai, renginio dalyviai išgirdo iš aktoriaus Giedriaus lūpų. Nuotaikingas poeto širdies žodžių perteikimas buvo labai šiltai sutiktas.

Alvydas Katinas kalbėjo „Giedriui paskaičius eilėraščius, mąsčiau – čia mano, ar ne mano kūryba... Knygos viršelyje nuosavo katino pėdos įspaustos Juknėnų garaže. Knyga – humoras ar lyrika... Kūryba – sielos „morčius“, kai „marčiauti“ vyksta vienas“. Meras pasakojo juokingų momentų apie tai, kaip žmogų veikia jo pavardė. Šį pojūtį giliau padės suprasti ir knyga, ir veikianti katinų – suvenyrų paroda, į kurią ir kvietė meras.

Poezijos posmų paskaitė ir pats autorius. Jis sakė: „Visa ką gražiausia sukūriau – sutvėriau – tai vienturė dukra Vaiva“. A. Katinas paskaitė ir dukrai skirtus posmus.

Renginio dalyviai. Dešinėje stovi Daugailių pagrindinės mokyklos direktorius Stasys Dervinis ir Daugailių mokyklos bičiulių pirmininkas Antanas Vilūnas

Tėvelį su knygos pristatymu sveikino dukra ir žentas. Vaiva kalbėjo apie tai kad svarbu mylėti savo šaknis, nes jos kelia į dangų.

Meras kadaise pasakė būsimam žentui: „Nori vesti mano dukrą – mokykis lietuviškai“. Tad žentas gražų sveikinimą stengėsi perskaityti lietuviškai.

Pristačius knygą, autorių sveikino akademikas Algirdas Gaižutis, „Santaros“ žurnalo vyr. redaktorius Romualdas Norkus, daugailiškiai, panevėžiečiai, uteniškiai bei iš įvairiausių Lietuvos vietų atvykusieji mero ir poeto Alvydo Katino gerbėjai. Savo ir ukrainiečių vienuolių bazilijonų vardu Utenos merą poetą A. Katiną pasveikino straipsnio autorė dėkodama už nuoširdų, jaukų vakarą.

Visi sveikinusieji siekė išlaikyti nuotaikingą humoristinę nuotaiką, kuri įsismelkė į kiekvieno renginio dalyvio širdį...

Po aktoriaus Giedriaus Arbačiausko muzikinių numerių, renginio dalyviai buvo pakviesti susipažinti su suvenyrinių „Katinų“ paroda – o jų ne vienas šimtas, išgerti kavos ar arbatos puodelį, pabendrauti...

Prie parodos stendų. Iš dešinės: Utenos „UAB Indra“ vadovas Vidmantas Bakšys, akademikas Algirdas Gaižutis, literatūros kritikas Valentinas Sventickas, Utenos rajono savivaldybės mero patarėjas Gintautas Petravičius

Keletas Utenos rajono savivaldybės mero Alvydo Katino apdovanojimų

2001–2003 metais Alvydas Katinas buvo išrinktas Utenos rajono savivaldybės mero pavaduotoju, o nuo 2003 metų tapo Utenos rajono savivaldybės meru. Šioms pareigoms perrinktas ir 2015 metų rinkimuose.

55 metų Alvydas Katinas yra LSDP respublikinės tarybos narys, LSDP prezidiumo narys, LSDP Utenos skyriaus pirmininkas, Vilniaus pedagoginio universiteto „Alumni" klubo valdybos narys, Lietuvos rašytojų sąjungos narys, Utenos literatų klubo „Verdenė" narys. Žmona Daiva dirba lietuvių kalbos mokytoja Utenos Dauniškio gimnazijoje. Dukra Vaiva gyvena Didžiojoje Britanijoje, yra šios valstybės centrinio banko darbuotoja.

Meras A. Katinas yra gavęs gausybę įvairiausių apdovanojimų. Keletą paminėsime.

Utenos rajono savivaldybė 2009 metų Auksinę krivūlę pelnė už geriausią Europos Sąjungos paramos panaudojimą. Utenos rajono savivaldybei tai jau antrasis toks apdovanojimas. Pirmoji Auksinė krivūlė uteniškiams skirta 2005-aisiais už kultūros puoselėjimą. Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas ypatingai džiaugėsi apdovanojimu, nes krizės metu būti nominuotam už geriausią europinių lėšų panaudojimą – didelis dalykas.

Autorius – poetas Alvydas Katinas rašo dedikaciją straipsnio autorei dr. Aldonai Vasiliauskienei

2011 Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas, Ekonominės plėtros ir projektų valdymo skyriaus vedėjas Algirdas Gildutis dalyvavo Pietų Korėjos Seulo Songpa mieste vykusiame Jungtinių Tautų globojamo konkurso „The International Awards for Liveable Communities“ („The LivCom Awards“) finale ir konkurso nugalėtojų apdovanojimo ceremonijoje. Iš Songpa miesto uteniškiai parsivežė bronzinį apdovanojimą. Laimėjimas jau yra vien tai, kad Utena iš 338 pasaulio miestų buvo atrinkta į konkurso finalą. Tai didžiausias įvertinimas. Be to, Utena konkurse dalyvavo vienintelė ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Baltijos šalių. Taip jau susiklostė, kad Utena šiame konkurse buvo Lietuvos ambasadorė ir atstovavo Lietuvai.

Utenos rajono savivaldybė2012 m. spalio 19 d., minint Europos kraštovaizdžio konvencijos dešimtmetį, Vilniuje vykusiame renginyje Utenos rajono savivaldybės merui Alvydui Katinui įteiktas Aplinkos ministerijos apdovanojimas „Už kraštovaizdį“. Diplomą Utenos rajono savivaldybė pelnė už pasiekimus kraštovaizdžio apsaugos, tvarkymo ir planavimo srityje, pripažinus Utenos miesto parkus geriausiu kraštovaizdžio tvarkymo pavyzdžiu Lietuvoje.

Dr. Aldona Vasiliauskienė įteikia Utenos merui Alvydui Katinui Padėką „Pirmosios piligrimystės Dievo tarno arkivyskupo Mečislovo Reinio keliais, minint 60-ąsias mirties metines, atminti“

2013 m. sausio 29 d. geriausio mero apdovanojimo iškilminga ceremonija vyko Vilniuje, „Neringos“ kavinėje. Geriausio mero rinkimus jau penktą kartą inicijavo savaitraštis „Veidas“. Geriausiu meru buvo išrinktas Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas.

2013 m. Utenos rajono savivaldybės meras – vienintelis Lietuvos meras Alvydas Katinas tarp žymių dvasininkijos atstovų – vyskupų, mokslininkų bei visuomenės veikėjų gavo specialią padėką už mecenatorišką paramą „Pirmosios piligrimystės Dievo tarno arkivyskupo Mečislovo Reinio keliais, minint 60-ąsias mirties metines, atminti“.

2014 m. A. Katinas kartu su dar penkiais asmenimis, nusipelniusiais edukologijos ir gamtosaugos srityse apdovanotas „Lietuvos edukologijos ir gamtosaugos šviesuolio 2014 m.“ vardu. Nuo 2007 m. pagerbiami Lietuvos šviesuoliai ir jiems yra įteikiamos M. K. Čiurlionio menų mokyklos auklėtinių sukurtos taurės REX.

2014 m. lapkričio 28 d. Lazdijuose buvo išdalinti Lietuvos kultūros centrų asociacijos „Auksiniai feniksai“, vieni svarbiausių ir prestižiškiausių apdovanojimų kultūros srityje. „Auksiniu feniksu“ yra pagerbiami asmenys ir įmonės, labiausiai nusipelnę šalies kultūros kūrimui, plėtrai, perdavimui, saugojimui bei kultūros centrų sistemos vystymuisi, tobulinimui ir viešinimui. Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas – vienas iš apdovanotųjų „Auksiniu feniksu“.

Atgal