VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

04.22. Audito komitetas: priešgaisrinių pajėgų finansavimas – akivaizdus neefektyvaus lėšų panaudojimo pavyzdys

 

 

Septynerius metus nevertinamas priešgaisrinių gelbėjimo pajėgų formavimo ir jų aprūpinimo gaisrų gesinimo ir gelbėjimo technika poreikis – akivaizdus neefektyvaus valstybės lėšų naudojimo pavyzdys, kuris nustebino Audito komitetą posėdyje svarstant valstybinio audito ataskaitą „Priešgaisrinių pajėgų veikla mažinant gaisrų skaičių ir jų padarytus nuostolius“.

Nuo 2017 m. dvigubai išaugęs finansavimas priešgaisrinės saugos sistemai apčiuopiamos naudos nedavė: neužtikrinamas nei minimalus ugniagesių skaičius komandose, nei ugniagesių aprūpinimas tinkamomis asmens apsaugos priemonėmis ir reikalinga technika. Maža to, Europos Sąjungos skiriamos lėšos stiprinti priešgaisrinių gelbėjimo pajėgų aprūpinimą nėra tinkamai įsisavinamos: nuo 2016 m. iš skirtų 24 mln. eurų buvo įsisavinta tik 3,7 mln. eurų. Viena iš įvardintų lėšų neįsisavinimo priežasčių – nepavykę viešieji pirkimai. Projektai finansuojami iki 2023 m., todėl labai tikimasi, kad bus suspėta pasinaudoti papildomomis galimybėmis aprūpinti ugniagesius.

Posėdyje iškeltas klausimas, ar tinkamas yra pats sistemos modelis, kada savivaldybės vykdo valstybės joms perduotą priešgaisrinės saugos funkciją, tačiau nėra tinkamai sutvarkytas tokių valstybės funkcijų perdavimo savivaldybėms finansavimo mechanizmas. Dažniausiai savivaldybės turi aprūpinti priešgaisrines tarnybas iš savo biudžeto lėšų. O savivaldybių priešgaisrinėms tarnyboms skiriamo finansavimo užtenka tik darbo užmokesčio ir eksploatacijos išlaidoms padengti.

Šiandien šalyje veikiančios priešgaisrinės pajėgos – nėra tinkamai pasirengusios gesinti gaisrus ir atlikti gelbėjimo darbus, o priešgaisrinių pajėgų finansavimui tobulinti būtina priimti sprendimus – akcentavo komiteto pirmininkas Zigmantas Balčytis ir komiteto nariai, pasigedę politinės atsakomybės šiuo klausimu.

Komiteto posėdyje nedalyvavę Vidaus reikalų ministerijos vadovai kviečiami dalyvauti kitame Audito komiteto posėdyje tęsiant priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo sistemos klausimo svarstymą.

 

Atgal