VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

04.24. Sugedo verygmatis

Rimvydas Valatka

 

NTAKD vadas Čiužas per radiją raportavo apie pergalę prieš alkoholį. Lietuva nebesanti labiausiai maukianti šalis pasaulyje. Beišgeriam tik po 12,7 litro ant dūšios. Valdininkas argumentais iš lubų svarsto, jog 2016 m. paskelbti duomenys, kad Lietuva suvartoja daugiausiai alkoholio pasaulyje – 16,3 litro gryno alkoholio žmogui – privertė sunerimti ir pamąstyti, o laidos vedėjas lygiai taip pat iš lubų palinksi galva.

Ar galima per ketverius metus sumažinti alkoholio suvartojimą ketvirtadaliu? Bet kuris sveiko proto nepraradęs žmogus - nepriklausomai, ar jis gydytojas, statistikas, matematikas, politikas ar net koks Filadelfijus - atsakys, kad tai neįmanoma.

Tai kur dingo bemaž 4 litrai ant galvos per ketverius metus?

Tų litrų tiesiog nebuvo. Lietuva niekada nebuvo, o ir negalėjo būti labiausiai maukianti šalis pasaulyje (bent jau kol bus Rusija tai neįmanoma net techniškai). Tokia ji buvo tik pono Verygos galvoje ir jo ataskaitose, siunčiamose PSO. Veryga visą Lietuvoje nupirktą alkoholį padalydavo visiems Lietuvos žmonėms. Ir tą, kurį išgerdavo britų turistai, ir tą, kurį emigrantai išveždavo į Skandinaviją parduoti, priskirdavo mūsų kūdikiams ir sengalvėlėms.

Į valdžią atėję verygininkai su draudimais ir padidintais akcizais išstūmė alaus ir vyno pirkėjus į Lenkiją ir Latviją ("Vynotekos" pasienyje iš kitos pusės to įrodymas). Taip nemaža dalis mūsų išgerto alkoholio atiteko latviams ir lenkams beigi baltarusiams ir rusams, iš kur smarkiai per tą laiką išaugo kontrabanda. Prisidėjo dar ir tai, kad pernai dėl pandemijos šalyje beveik nebuvo turistų, o ir emigrantų vojažai su alkoholio pilnais automobiliais į darbo šalis užsiraukė.

Jei tas valdininkas norėtų realiai sužinoti, kaip atrodo Lietuva Europos kontekste, jis turėtų pasiūlyti ir Lietuvoje pereiti prie tokio pats alkoholio suvartojimo skaičiavimo, koks yra ES šalyse, o ne taikyti rusišką metodiką, kaip iki dabar yra.

Italija, Prancūzija ir kitos šalys apie tai, kiek pilietis išgeria, nustatinėja apklausomis, o ne pagal tai, kiek mūsų krautuvėse ko nupirkta. Iš abiejų pusių tai nevykęs būdas skaičiuoti - tinka tik šaliai už geležinės uždangos, kokia buvo SSRS. Nes dabar ir lietuvis seniai geria ne tik Vilniuje ir Balbieriškyje, bet ir Maldyvuose, Turkijos allinclusivuose, Kretoje ir kitur.

Atgal